Zašto je važan vitamin K?

06.06.2022.

Vitamin K otkriven je 1929. godine kao esencijalni nutrijent za koagulaciju krvi, odnosno zgrušavanje krvi

Vitamin K je stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svijet početkom 20. vijeka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama.

Postoje dvije glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput spanaća i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crevnom traktu i djeluje slično kao K1. Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji. Zgrušavanje je proces koji pomaže u spriječavanju prekomjernog krvarenja unutar i izvan tijjela. Vašem tijelu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja. Ako vam nedostaje vitamin K, vaše tijelo nema dovoljno ovih proteina, piše Healthline.

Kako funkcioniše vitamin K?
Može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti
Nagomilavanje kalcijuma u ​​arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja. Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Vjeruje se da vitamin K pomaže tako što spriječava taloženje kalcijuma u ​​vašim arterijama.

Pozitivno djeluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze
Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve češći je problem danas. Posebno se primjećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

Zdravlje zuba
Smatra se da vitamin K2 može da utiče na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulacionih proteina u zdravlju zuba je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju i aktivira ga vitamin K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimuliše rast nove kosti i novog dentina, što je kalcifikovano tkivo ispod gleđi vaših zuba, piše Healthline.

 

izvor:magazin.novosti/FOTO:Telegraf