Uštinite se za ruku i saznajte da li pijete dovoljno vode

03.07.2022.

Postoji više indikatora da je tijelu potrebna voda.

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme najveće vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali koliko tačno? Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani jeste brzi test stiskanja kože.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija uzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima – vrijeme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.
„Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta“, kaže njemački dermatolog dr. Kristof Libih. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

„Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost“, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.
U vrućim danima, savjetuje Libih, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

„Teško da možete popiti previše“, napominje. Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najugodniji način.
Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Libih kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo „hormona sreće“, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje, prenosi

 

izvor:Zadovoljna/FOTO: Shutterstock