Upala pluća se često dešava kad je ovakvo vrijeme

13.06.2023. - Zdravi kutak

Kako da prepoznate simptome upale pluća i koja terapija pomaže.

Sezonske promjene, kao i česte smjene toplog i hladnog, suvog i kišovitog vremena, mogu da izazovu razne bolesti. Prvenstveno jer ovakve prilike pogoduju razvoju virusa i bakterija, a upala pluća je jedna od infekcija koje idu “ruku pod ruku” sa ovim “napadačima” organizma. Pneuomnija može da se javi u bilo koje doba godine, često je miješaju sa prehladom, a posebno zabrinjava što može da se javi i bez jasnih simptoma.

Posljedice ove nimalo bezazlene bolesti, čak i iz liječenje, mogu i te kako da budu opasne i to posebno za određene grupe ljudi, tačnije pušače. Može da izazove određene komplikacije, uključujući bakterije u krvotoku (bakteremiju), otežano disanje, akumulaciju tečnosti oko pluća (pleuralni izliv) ili apces pluća.

Simptomi bolesti

Ne tako rijetko, mnogi izguraju upalu pluća “na nogama”, osjećajući samo “bezazlene” simptome poput umora ili iscrpljenosti. Kada se jave kašalj ili poteškoće pri disanju, obično je to signal za posjetu ljekaru. Ljekari ističu da znaci ove infekcije mogu da se kreću od blage do teške, u zavisnosti od faktora kao što su vrsta patogena koji izaziva infekciju, godine pacijenta i njegovo opšte zdravlje. Blagi znaci i simptomi najčešće su slični onima koji se javljaju kod prehlade ili gripa, ali traju duže.

Evo koji su najčešći simptomi upale pluća:

  • Bol u grudima kada dišete ili kašljete;
  • Konfuzija ili promjene u mentalnoj svijesti (kod odraslih od 65 i više godina);
  • Kašalj, koji može da izazove sekret;
  • Umor;
  • Groznica, znojenje i drhtavica;
  • Niža telesna temperatura od normalne (kod odraslih starijih od 65 godina i ljudi sa slabim imunološkim sistemom);
  • Mučnina, povraćanje ili dijareja;
  • Kratak dah.

Liječenje

Liječenje upale pluća obično obuhvata terapiju antibioticima, a pored “zvaničlne medicine” i lijekova, pomažu i neki prirodni preparati, poput čajeva za ublažavanje i smirivanje kašlja, kao i oni za jačanje imuniteta.

Izvor: MONDO