Stručnjaci otkrili zašto ne treba prisiljavati djecu da jedu

31.07.2023. - Zdravi kutak

Roditelji su često zabrinuti kada njihovo dijete jede vrlo malo, ne jede zdravu hranu poput voća i povrća ili potpuno odbija obroke.

Za neke ova briga može biti naročito velika, pogotovo ako dijete ne dobija dovoljno na težini ili gubi kilograme. Roditelji često prisiljavaju dijete da pojede obrok, a to ima više štete nego koristi, objašnjavaju psiholozi.

Nagovaranje može dovesti do razvoja negativnih poveznica s hranom te na kraju do odbojnosti ili izbjegavanja. Takođe, može spriječiti djecu da prepoznaju i reaguju na signale gladi ili sitosti, što može povećati vjerovatnoću da će se prejedati u kasnijoj dobi.

Potreba roditelja da nagovaraju dijete na jelo proizlazi iz brige i tjeskobe oko toga koliko ili šta dijete jede. Roditelji mogu postati zabrinuti za zdravlje svog djeteta ako smatraju da ne jede dovoljno da bi se zdravo razvijalo. Ako je dijete premršavo, vjerovatnije je da će ga roditelji prisiljavati na jelo ne shvaćajući da to može imati suprotan učinak od željenog, navodi Index.hr.

Psiholozi upozoravaju kako je prisiljavanje djeteta da jede povezano s nizom negativnih posljedica. Jedna od njih je smanjena želja za jedenjem hrane i ljubav prema hrani. Djeca brzo stvaraju asocijacije između hrane i neugodnih iskustava koja je prate. Ako je dijete pod pritiskom da jede više nego što želi, tada se negativni osjećaji mogu povezati s hranom, što dovodi do smanjenja volje za njom.

Isto tako, prisiljavanje na jelo može omesti djetetovu sposobnost da nauči kontrolisati sopstveni apetit.

Izvor:Index.hr/Foto:navidiku.rs