Šta je štetnije – cigarete ili nargila?

02.03.2023.

Pušenje nargile je sve popularnije. Međutim, mnogi ne znaju da je pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta.

Pušenje nargile opasnije je po zdravlje od cigareta, jer u prosjeku traje od 30 minuta do sat vremena, za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, pokazuju istraživanja.

Pušenje cigareta u svijetu je dostiglo najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Naučnici su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, piše “Zdravlje 24 sata” (Health24).

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u posljednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Sjevernoj Americi, prenosi B92.

“Kada sam započeo ovo istraživanje prije 20 godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. Sa Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima”, rekao je dr Vasim Maziak, profesor i šef Odjeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju.

Prema procjenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD, ili jedan odsto ukupnog stanovništva, intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na prije nekoliko godina.

Najčešće nargilu puše mladi od 18 do 24 godine, ali i djeca.

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargile može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan proizvodi aromatični dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog.

Iako se još sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno.

“Pušenje nargile je vjerovatno opasno barem koliko i pušenje cigareta. Kada je riječ o određenim kancerogenim materijama i toksikantima, nargila je dosta opasnija od njih”, rekao je Maziak.

Pušenjem nargile u tijelo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

Izvor: B92