Šta je “bolest spavanja” i kako da znate da li bolujete od nje

13.09.2023. - Zdravi kutak

Evo kako da prepoznate simtpome “bolesti spavanja” i odmah reagujete!

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava ljude koji su nedavno putovali u Afriku na rizike uzrokovane stanjem poznatijim kao “bolest spavanja” koje nastaje ujedom zaražene muve “ce-ce”.

Drugačiji i stručniji naziv za “bolest spavanja” jeste afrička tripanosomijaza i predstavlja parazitsko oboljenje. Prenosi se na ljude ujedom ce-ce muva koje su parazite prenijele od zaraženih ljudi ili životinja. Inače, ove muve naseljavaju podsaharsku Afriku i samo određene vrste prenose bolest.

Najizloženiji su oni koje žive u ruralnim područjima i bave se poljoprivredom, ribolovom, stočarstvom ili lovom. Ono što je najgore, ne postoji vakcina ili lijek koji sprečavaju afričku tripanosomozu, već samo oni koji se koriste kada se organizam već zarazio.

Glavni simptomi ovog stanja jesu umor, povišena temperatura, glavobolje i bolovi u mišićima. Na mjestu ujeda muve se javlja bol i razvija se ranar. A ukoliko se ne tretira na vrijeme može da dovede i do smrtnog ishoda. Ukoliko ste boravili u inostranstvu, a primijetite neke od navedenih simptoma, odmah se obratite svom ljekaru. U zavisnosti koji parazit muca ce-ce nosi u sebi, postoje dvije vrste “bolesti spavanja”, napominje SZO.

Prva je Tryponosoma brucei gambiense koja je rasprostranjena u 24 zemlje zapadne i centralne Afrike. Trenutno čini 92 % prijavljenih slučajeva i uzorkuje hroničnu bolest. Osoba može biti zaražena mjesecima ili čak godinama bez većih znakova ili simptoma – a kada se pojave očigledni simptomi, često bolest napreduje sa već pogođenim centralnim nervnim sistemom.

Drugi oblik je Tryponosoma brucei rhodesiense, koji se nalazi u 13 zemalja istočne i južne Afrike, čini 8% prijavljenih slučajeva i izaziva akutnu bolest. Prvi simptomi se javljaju nekoliko nedjelja ili mjeseci nakon infekcije, a bolest se brzo razvija, često zahvatajući druge organe uključujući mozak.

Izvor: Mondo