Šta će se dogoditi našem tijelu ako svaki dan doručkujemo bananu

16.03.2023.

Banane su dio zdrave i cjelovite prehrane. Prepune su vitamina i hranjivih tvari, a kada ih jedete redovno, pomažu u održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Ipak, s bananama ne treba pretjerivati. Što su zrelije, to je u njima više šećera, pa mogu dovesti do debljanja kada se jedu u prevelikim količinama.

Zašto banane nije preporučljivo jesti za doručak?

Nacionalna medicinska knjižnica Amerike okuplja brojne studije koje su otkrile da je problematično jesti banane za doručak jer se povezuju sa skokovima nivoa šećera u krvi. Na prvom mjestu trebaju biti oprezni pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima se nivo šećera ozbiljno može promijeniti ako svakodnevno konzumiraju banane.

Zbog toga se smatra da je banane bolje jesti poslijepodne ili navečer, a najčešće se preporučuje konzumacija zelenih banana, koje sadrže vlakna, ali ne pune tijelo tolikim šećerom.

Ako ipak preferirate banane za doručak, najbolje je konzumirati ih uz namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, piše Marca.

Prednosti konzumacije banana

Kada su dio uravnotežene prehrane, banane potiču probavu, drže nas sitima i tako djeluju na mršavljenje, popravljaju zdravlje kože, povećavaju razinu energije i poboljšavaju naš vid.

Izvor:UNA