Smijete li uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno

17.01.2023.

Ponekad jedna vrsta lijeka protiv bolova jednostavno nije dovoljna. Stoga mnogi kada osjećaju jake bolove posežu za različitom vrstom lijekova, a najčešće su to paracitamol ili ibuprofen. Da li se ove dvije vrste lijekova mogu kombinovati?

Razmišljate o miješanju lijekova za ublažavanja bolova? Ako je tako, važno je razumjeti različite vrste lijekova i mogu li se kombinovati, piše The Sun.

Možete li uzimati ibuprofen i paracetamol zajedno?

Ako imate 16 ili više godina, savjet NHS-a je da je savršeno sigurno uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno.

Možete odabrati da uzmete obje tablete u isto vrijeme ili da ih pijete u određenom vremenskom razmaku. Naprimjer, možete rasporediti svoje doze za četiri sata u razmaku od dva sata.

Postoje i lijekovi bez recepta koji kombinuju paracetamol i ibuprofen, tako da vam nije potrebno pakovanje oba. Međutim, iz zdravstvene službe kažu da treba dobro razmisliti da li su vam zaista potrebna oba lijeka.

Ako se i nakon tri dana samoliječenja ne osjećate bolje, možda biste trebali posjetiti svog ljekara opšte prakse.

Koja je razlika između ibuprofena i paracetamola?

Ova dva lijeka djeluju različito na smanjenje boli. Glavna razlika je u tome što ibuprofen ima protuupalno djelovanje, dok paracetamol nema.

Oba lijeka se mogu uzimati svaka četiri sata i koristiti za ublažavanje bolova i kontrolu temperature. Međutim, ibuprofen je efikasniji u ublažavanju upale, što ga čini nesteroidnim protuupalnim sredstvom (NSAID).

Upala se javlja iz raznih razloga može biti znak infekcije ili je odgovor tijela na oštećenje. Ibuprofen se može uzimati za ublažavanje artritisa, menstrualnih bolova, bolova u leđima ili zubobolje.

Druga glavna razlika je u tome što se ibuprofen nikada ne smije uzimati na prazan želudac jer može iritirati sluznicu i uzrokovati čireve ili krvarenje.

Ibuprofen je najefikasniji kada se uzima s hranom ili odmah nakon nje. Paracetamol ne treba uzimati nakon jela i obično se može sigurno uzimati s drugim lijekovima.

Izvor/Foto:Klix.ba