Ruski doktor otkriva šta liječe kajmak i šljivovica

11.10.2022. - Zdravi kutak
Zašto se pojavljuju žvale? Najčešći razlog je nedostatak vitamina B2, anemija, bolesti želuca, gljivice, neadekvatna higijena, ali i loše postavljena proteza.
Često ih imaju dijabetičari, ali i oni koji dok govore vlaže usne.

Ipak, najčešće se javljaju u jesen, jer vjetar nanosi štetu vlažnim usnama.

Doktori prvo pokušavaju da otkriju razlog zašto su nastale žvale, a zatim nude razne kreme koje mogu da olakšaju muke.

Kreme su obično antiseptičke i antibakterijske, a preporučuju i da se ne jede slano. Međutim, jedan od najefikasnijih lijekova protiv žvala je ulje od čajevca koji je otkrio ruski doktor Viktor Hruščov.

Žvale se prenose zajedničkom čašom za piće.

“Žvale su bolest sluznice u uglovima usana, a prenosi se zajedničkom čašom za piće, pa sve posuđe treba prokuvati”, objašnjava dr Hruščov.

Doktor preporučuje da se prije spavanja usne namažu kajmakom ili kiselim mljekom. Naizmjenično treba koristiti i malo šljivovice kojom se namažu uglovi usana.

“U ishranu treba unijeti vitamine, bijeli i crni luk, ali voditi računa da luk ne dodiruje usne”, ističe dr Hruščov. Ulje od čajevca pomaže i u liječenju opekotina, psorijaze, atletskog stopala, ugriza insekata, lošeg zadaha i niza drugih oboljenja.

Ruski čaj protiv žvala
40 grama trave iva

30 grama kadulje

30 grama bijele imele

Trava se usitni, izmeša i skuva čaj. Čaj se kuva tako što se u litar proključale vode stavi 5 grama ove mješavine, poklopljeno kuva nekoliko minuta i procedi. Čajem se mažu usne i pije tokom dana. Između dva mazanja usne treba namazati maslinovim uljem.

Krem protiv žvala
3 grama pčelinjeg voska

8 grama ulja nevena

8 grama gotu kole

6 grama ulja divlje ruže

3 grama tamanu ulja

15 kapi eteričnog ulja palmarosa

15 kapi ulja čajevca

Rastopite 3 grama pčelinjeg voska sa po 8 grama ulja nevena, gotu kole, 6 grama ulja divlje ruže, 3 grama tamanu ulja i po 15 kapi eteričnog ulja palmarosa i ulja čajevca.

Kada se ugrijana smjesa ohladi nanosite tokom dana.
izvor::Novosti/FOTO: Unsplash