Pogledajte svoj jezik, možda vam šalje ozbiljno upozorenje

24.08.2022. - Zdravi kutak

Vitamin B12 esencijalni je nutrijent koji se prirodno ne proizvodi u tijelu, već se mora unijeti hranom ili dodacima prehrani. Primarna uloga vitamina B12 je stvaranje crvenih krvnih stanica i DNK. Nadalje, igra značajnu ulogu u razvoju moždanih i živčanih stanica.

S obzirom na to da je ova hranjiva tvar neophodna za razne tjelesne funkcije, njezin nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše oralno zdravlje, piše Index.hr.

Kažu da niske razine vitamina B12 uzrokuju oralne probleme, koji se posebno odnose na jezik. To se događa zato što nedostatak vitamina B12 uzrokuje smanjenje proizvodnje crvenih krvnih stanica, što rezultira smanjenim protokom kisika do jezika.

Bolan i crven jezik

Glositis je upala jezika koja uzrokuje oticanje, crvenilo i bol. Prema WebMD-u, glositis može dovesti do pojave sitnih izbočina na jeziku. Ovo stanje karakterizira gladak ili bolan jezik sjajnog izgleda. Teška upala jezika može uzrokovati oticanje i crvenilo te bol koja može promijeniti način na koji jedete ili govorite.

Afte

Afte također mogu biti znak nedostatak vitamina B12. To su male i bolne ranice u ustima. Obično nestaju same od sebe, ali može pomoći izbjegavanje konzumacije octa, citrusa i ljutih začina. Neki lijekovi bez recepta mogu ublažiti bol.

Promjena boje jezika i osjećaj pečenja

Još jedan simptom nedostatka vitamina B12 je otečen i debeo jezik, kao i osjećaj pečenja, te promjena boje jezika.

Osim navedenih, simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju i:

– umor

– gubitak daha

– glavobolju i vrtoglavice

– blijedu kožu

– lupanje srca

– gastrointestinalne probleme

– poteškoće u koncentraciji

Kako se opskrbiti vitaminom B12?

Vitamina B12 može se dobiti konzumacijom govedine, svinjetine, šunke, peradi, janjetine, ribe, plodova mora poput školjki i rakova, jaja, te mliječnih proizvoda poput mlijeka, sira i jogurta. Obogaćene žitarice također su dobar izvor vitamina B12.

Oni koji ne mogu dobiti dovoljno vitamina B12 iz hrane, morat će, prema preporuci liječnika, pribjeći dodacima prehrani.

Izvor:Index.hr