Pogledajte koje bolesti se često kriju iza pogrešne dijagnoze

04.09.2023. - Zdravi kutak

Iako se može činiti jednostavnim dijagnostifikovati celijakiju, zapravo je riječ o nedokučivoj bolesti

S obzirom na to da savremeni način života donosi mnoge izazove za medicinu, čak se i ljekarima dogodi da pogriješe u dijagnozi. Kako donosi portal Prevention, postoje određene bolesti koje čak i ljekari teško znaju da prepoznaju, što otežava dijagnozu, a samim time i liječenje.

Apneja ili depresija

Iako je lako dijagnostifikovati neka zdravstvena stanja na temelju popisa specifičnih simptoma ili dijagnostičkih testiranja, druga je teže utvrditi jer oponašaju druge bolesti.

Ljekari često apneju u spavanju znaju da zamijene s depresijom. Naime, loše raspoloženje česta je pojava kod ljudi koji imaju problema sa spavanjem te pate od nesanice, a upravo se to najčešće događa kad imamo apneju. Njihovo loše raspoloženje može doslovno oponašati simptome depresije, a najnovija studija pokazuje da otprilike 73 posto pacijenata s apnejom osjeća simptome depresije.

Celijakija

Iako se može činiti jednostavnim dijagnostifikovati celijakiju, zapravo je riječ o nedokučivoj bolesti kojoj može trebati od šest do 10 godina da se tačno dijagnostifikuje. Problem je taj što simptomi mogu ukazivati na bilo koji drugi gastrointestinalni problem.

S obzirom na to da ne postoji pravi test za sindrom iritabilnog crijeva, upravo je to najčešća pogrešna dijagnoza.

Lajmska bolest

Umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima…

Sve su to simptomi lajmske bolesti. Međutim, takođe su simptomi i multiple skleroze, zbog čega ova dva stanja čak i ljekari često zamijene.

Lajmska bolest dijeli simptome s još nekoliko drugih stanja, uključujući fibromialgiju i grip.

Bolestidoktorliječenje

Izvor: Srpska info