Pet znakova da morate kupiti novi madrac

05.11.2022.

Ako se često budite s utrnulim ekstremitetima, to bi mogao biti znak da je vašem madracu istekao rok trajanja.

Često se kao posljedica neadekvatnog madraca javljaju nesanica i bolovi u leđima, no i neke manje očigledne pokazatelje da je vrijeme za kupnju novog madraca.

1. Kada ste zadnji put zamijenili madrac?

Prisjetite se koliko je star madrac na kojem spavate. Ako je prošlo više od deset godina otkako ste ga kupili, definitivno ga treba zamijeniti. Naime, stručnjaci kažu da već nakon sedam godina valja potražiti novi, a deset godina je maksimum.

2. Utrnula ruka ili noga

Ako se često budite s utrnulim ekstremitetima, to bi mogao biti znak da je vašem madracu istekao rok trajanja. Naime, problem bi mogao biti u istrošenim oprugama. Napravite test. Pritisnite madrac rukom i ako ste primijetili da se opruge ne vraćaju na svoje mjesto, vrijeme je za kupnju novog madraca.

3. Mrlje ili neugodan miris

Iako se čini da to ne treba posebno napominjati, valja reći da svakako odmah treba zamijeniti madrac na kojem su vidljive mrlje i osjeća se neugodan miris. Tokom godina ondje se nakuplja mnogo bakterija, prašine i tjelesnih tečnost.

4. Nesanica

Ako se često okrećete na madracu i ne možete se namjestiti za spavanje, to bi mogao biti znak da je vrijeme za novi madrac. Takođe, ako vas svaki put probudi kad se partner pored vas okreće u snu. Dobar madrac trebao bi nuditi dovoljno stabilnosti da ostanete spavati kada se vaš partner okrene.

5. Bol u leđima

Konačno, bol u leđima takođe je prepoznatljiv znak da je madracu prošao rok trajanja. Jastuk i madrac odlučujući su za spavanje i ako nisu kakvi bi trebali biti, to ćete osjetiti već sljedećeg jutra.

Izvor:Agencije