Pet razloga zašto nutricionisti preporučuju jesti narandže svaki dan

11.01.2023. - Zdravi kutak

Osim što su ukusne i osvježavajuće, naranče zahvaljujući nutritivnim vrijednostima imaju brojne prednosti za naše zdravlje. Kako donosi Healthline, naranče su doslovno riznica hranjivih i zaštitnih biljnih spojeva uključujući vitamine, minerale te antioksidanse. Mnoge studije pokazuju da redovita konzumacija narandži može koristiti našem zdravlju na čak deset različitih načina.

 

Jačaju imunitet

S obzirom na to da sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezij, mangan, selen i bakar, narandže se povezuju s jačanjem imunološkog sustava kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja narandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu

Kako starimo, naša koža, kao i ostali dijelovi tijela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces sličan je hrđanju metala nakon izlaganja zraku. Iako je to neizbježno, narandže su prepune antioksidansa i vitamina C koji usporavaju proces starenja te pomažu da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid

Jednako kao i naša koža, oči također pate od oštećenja kako starimo. Naranče su bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina C i kalija koji su izvrsni za naše oči. Stoga, ako želite da vam vid bude jednako dobar kao sada, nutricionisti savjetuju da pojedete jednu narandžu svaki dan.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila

Jedan od razloga zašto ljudi obolijevaju od srčanih bolesti je taj što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Naranče imaju flavonoide koji snižavaju kolesterol i sprječavaju začepljenje arterija. To vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga

Folat i folna kiselina prisutni u narančama potiču razvoj mozga i održavaju ga u dobrom stanju. Zapravo, ovi nutrijenti također čine narandžu zdravim voćem za trudnice jer sprječava da dijete ima neurološke poremećaje.

 

izvor:Avaz/FOTO:Ilustracija/Avaz