Pet razloga zašto bi trebalo češće da jedemo tikvice

01.06.2022. - Zdravi kutak

Iako se tikvice smatraju povrćem, botanički se klasifikuju kao voće.

Javljaju se u nekoliko varijanti, koje variraju u boji, od tamnožute do tamnozelene. Dok tikve potiču iz Amerike, ova sorta je prvi put razvijena početkom 1800-tih u Italiji.

Tikvice se u narodnoj medicini koriste za saniranje prehlade, bolova. Međutim, nisu sve njihove upotrebe zasnovane na naučnim dokazima. Evo 5 naučno dokazanih prednosti konzumiranja tikvica.

1. Doprinose dobrom varenju

Kako su tikvice bogate vodom, doprinose lakšem varenju i sprečavanju zatvora. Sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja povećavaju količinu stolice i pomažu da se hrana lakše kreće kroz crijeva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. Ova korist se povećava ako imate dovoljno tečnosti u ishrani.

2. Pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi

Sa tri grama ugljenih hidrata po kuvanoj šolji (232 grama), tikvice predstavljaju odličnu alternativu za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može značajno smanjiti nivo šećera u krvi i insulina, a oba mogu da održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Ishrana bogata vlaknima iz voća i povrća — uključujući tikvice —  povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

3. Utiču na poboljšanje vida

To je djelimično zato što su tikvice bogate vitaminom C i beta-karotenom, što su dva hranljiva sastojka važna za zdravlje očiju. Tikvice takođe sadrže antioksidante lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da se ovi antioksidansi mogu akumulirati u vašoj mrežnjači, poboljšavajući vaš vid i smanjujući rizik od očnih bolesti povezanih sa godinama. Ovo može uključivati manji rizik od makularne degeneracije, što je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida kod starijih osoba. Pored toga, ishrana bogata luteinom i zeaksantinom može takođe smanjiti vjerovatnoću razvoja katarakte, zamagljivanja sočiva koje može dovesti do lošeg vida.

4. Unapređuju zdravlje srca

Visok sadržaj vlakana u tikvicama može biti u velikoj mjeri odgovoran za ovu njihovu ulogu. Opservacione studije pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od srčanih bolesti. Pektin, jedna vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalazi u tikvicama, čini se posebno efikasnim u smanjenju ukupnog i „lošeg“ nivoa LDL holesterola. Tikvice su takođe bogate kalijumom, koji može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Zdraviji krvni pritisak povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

5. Pomažu u gubitku težine

Redovna konzumacija tikvica može vam pomoći da izgubite težinu. Ovo povrće je bogato vodom i ima nisku gustinu kalorija, što vam može pomoći da se osjećate siti. Njegov sadržaj vlakana takođe može smanjiti glad i zadržati apetit. Štaviše, studije  povezuju visok unos voća i povrća sa gubitkom težine i sporijim povećanjem tjelesne težine tokom vremena. Štaviše, čini se da je unos neskrobnog, tamnozelenog ili žutog povrća — sa sličnim profilima ishrane kao kod tikvica — posebno koristan za gubitak težine

Izvor:Telegraf/FOTO: