Pet prirodnih lijekova koji ublažavaju neprijatan miris znoja

18.07.2022.

Postoje vrlo laka i brza rješenja za najgori miris ikada – znoj! Uz nekoliko prirodnih preparata uspjećete da spečite da vam se znoj tako neprijatno osjeća.

Postoje predrasude koje su povezane sa lošim mirisom, mnogo ljudi vjeruje da se to dešava zbog loše higijene. Istina je da zapravo nekoliko faktora tome doprinosi, a posebno tokom leta kada se pojačano znojimo. Zabluda je i da ćete “smrad” maskirati dezodoransom ili parfemom. Ko je to probao da uradi, uvjerio se da je nemoguće. Kada se aerosol osuši, miris se vraća.

Evo nekoliko načina da se riješite neprijatnog mirisa tijela uz pomoć sastojaka koji su lako dostupni.

Nim prah i paradajz

Jedan od glavnih razloga zbog kojih naše tijelo luči neprijatan miris jesu bakterije koje se razmnožavaju zbog znoja i prljavštine. Mješavina nim praha i pulpe paradajza može da uništi ove mikrobe. Nanesite pastu, posebno na dijelove tela koji se pojačano znoje i držite deset minuta prije nego što isperete vodom. Probajte ovaj trik najmanje tri puta nedjeljno, razlika će biti drastična!

Sok od krompira

Krompir narežite na tanke kriške i snažno ga utrljajte u predjelu pazuha da pusti sok. Ostavite da tako odstoji 10-15 minuta, a potom isperite hladnom vodom.

Aloe vera

Aloe vera je poznata kao najbolji prijatelj kože. Deluje kao antiseptik, što će umnogome pomoći kod ovog problema. Redovno nanosite gel aloe vere na područja koja se znoje, neprijatan miris će nestati.

Probiotici

Zdravlje crijeva je direktno povezano sa ukupnim blagostanjem tijela. Dakle, važno je da održavate crijeva zdravim. Uzimajte probiotike i povećajte dobre bakterije koje pomažu varenje. Zdrava crijeva će pomoći da se ublaži stres, a samim tim će se smanjiti i lučenje znoja koji izuzetno neprijatno miriše.

Jabukovo sirće i hamamelis

U veliku kantu vode i dodajte šolju jabukovog sirćeta i kašičicu hamamelisa. Kupajte se ovom mješavinom jednom dnevno najmanje mjesec dana

Izvor:Mondo