Ovih pet namirnica zdravije je kupovati smrznute

19.05.2023. - Zdravi kutak

Dijetetičarka je otkrila pet namirnica za koje kaže da su zdravije kada ih kupite smrznute.

Mnogo namirnica i dalje zadržava svoju nutritivnu vrijednost nakon boravka u zamrzivaču.

Nutricionistica Rhiannon Lambert rekla je: “Smrznuta hrana poput voća i povrća, ribe i mesa, pa čak i hljeba koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranljiva kao i svježa. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svježih proizvoda, tako da su oni odlična opcija ako želite uštedjeti nešto novca”, dodala je.

Ona je dodala da odabir smrznutih proizvoda također može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se stvari mogu zamrznuti i kasnije jesti.

Ovo je posebno važno jer troškovi života i dalje rastu, a svakodnevne namirnice suočene s povećanjem cijena.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti smrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju vrećicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije kupiti smrznutu nego svježu i lak je dodatak svakom obroku.

Također, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.

Smrznuti sjeckani bijeli luk

Ljubitelji bijelog luka znat će da guljenje i sjeckanje oštrih čehni može biti velika muka. Dakle, držanje vrećice smrznutog i nasjeckanog bijelog luka u zamrzivaču će vam uštedjeti vrijeme i novac.

Lukovice neće izgubiti svoj okus kada se zamrznu, iako bi mogle izgubiti dio svoje jačine. Stoga možete nastaviti da uživate u prednostima bijelog luka – njegov glavni aktivni sastojak, alicin, može podržati vaš imuni sistem u borbi protiv virusa.

Smrznuta brokula

Brokula je još jedno od onih povrća koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrijednosti čak i kada je zamrznuto.

Konzumiranje ove superhrane može značajno poboljšati zdravlje crijeva, prema nedavnoj studiji, kao i dati podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Kako je Rhiannon nedavno rekla jedenje smrznute ribe može biti mnogo pristupačnije.

Zamrzavanje neće umanjiti njegovu nutritivnu vrijednost – i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.
 
Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok s jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svježeg voća sadržavati samo nekoliko njih – kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže.

Nema ništa gore od toga da vam bobice postanu pljesnive nakon samo nekoliko dana u frižideru.

Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Dmrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem.

 

izvor:Klix/FOTO:Pixabay