Ovaj ukusan miks može vam pomoći da povećate nivo gvožđa

10.03.2023. - Zdravi kutak

Prema statističkim podacima, nedostatak gvožđa u tijelu problem je koji se sreće kod čak 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti.

Gvožđe je jako važan mineral koji ljudskom tijelu treba iz mnogo razloga.

– Gvožđe je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u tijelu ima malo gvožđa, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika – kaže nutricionista Julijana Hever

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom svijeta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg gvožđa svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.

Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo gvožđa u krvi: hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža. glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suva kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.

Ukoliko su vam ljekari savetovali da bi trebalo da povećate nivo gvožđa u krvi, ovo je savršen napitak za vas.

Sastojci:

Dvije srednje glavice cvekle
Šargarepa
Manja jabuka
Kašika meda
Kašika cijeđenog limuna

Priprema:

Izblendajte cveklu, pa je ubacite u posudu. Zatim to isto uradite sa šargarepom i jabukom. Kada ispasirate sve sastojke, sjedinite ih, pa dodajte kašiku meda i limunovog soka. Sve dobro izmiješati, pa staviti u teglu ili staklenu posudu.

Preporučljivo je da uzimate jednu do dvije kašike svakog dana.

 

izvor:magazinnovosti/FOTO:Shutterstock