Otiđite kod ljekara odmah ukoliko ovo primijetite

12.03.2023.

Iako možda nisu svi razlog za zabrinutost, neki uobičajeni znaci koje nam naše tijelo šalje mogu da upozore na veće probleme koje nikako ne smijemo da ignorišemo

Kada je naše zdravlje u pitanju, uvek je bolje biti siguran nego žaliti. Zato je odlična ideja da zakažete pregled kod ljekara ako primjećujete neke simptome.

Ne zaboravite da se uvijek obratite svom ljekaru ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, nakon dijagnostike će vam prepisati terapiju ukoliko je neophodna, a neke od ovih znakova na koje upućuje ćete moći i sami da riješite.

1. Perut i gubitak kose
Imati ljuskavo vlasište može biti uobičajen problem, ali ako se javlja sa gubitkom kose, to može biti znak nedostatka važnih vitamina i hranljivih materija.Nizak nivo cinka, vitamina B2, B3, B6 i B7, kao i gvožđa, mogu biti uzrok ovog svakodnevnog problema, nadoknadićete ih pravilnom ishranom ili uzimanjem suplemenata.

2. Smežurana koža ruku i prstiju
Pojavljivanje bora je normalan, zdrav znak starenja, a koža na prstima nam se obično smežura kada ih duže držimo u vodi. Ali kada naše ruke počnu da izgledaju više naborane i gube elastičnost brže od drugih dijelova tijela, možda vam tijelo šalje upozorenje.

Promjene na prstima bez ikakvog izlaganja vodi mogu značiti dehidraciju, lošu cirkulaciju krvi ili da imate problem sa štitnom žlijezdom.

3. Bijele mrlje na jeziku
Zdrav jezik obično ima ružičastu boju. Ako primijetite da se na vašem jeziku pojavljuju bijele mrlje, to može biti znak gljivične infekcije, tzv. oralnog drozda, koja je veoma česta među osobama koje imaju dijabetes.

Takođe, bijele mrlje na jeziku mogu da budu znak neadekvatne oralne njege, tako da bi poboljšanje oralne higijene moglo da riješi problem.

4. Osip na koži
Obično su crvena koža i svrab znak ekcema, ali ponekad je osip, uz povišenu tjelesnu temperaturu, uzrokovan i infekcijom ili dodirivanjem određenih biljaka.

Čak i ako ne izgledaju veoma ozbiljno, ove pojave na koži se mogu inficirati, pa se preporučuje da ih pregleda ljekar.

5. Otečeni gležnjevi
Otečeni gležnjevi su uobičajen znak trudnoće, ali ako ne očekujete dijete, to može značiti lošu cirkulaciju krvi, probleme sa srcem ili nedovoljnu funkciju štitne žlijezde.

Manje ozbiljan uzrok ovog simptoma je konzumiranje previše soli, što može dovesti do zadržavanja vode.

6. Suve oči
Dovode do osjećaja peckanja, upale i oštećenja očiju. Suvoća može biti uzrokovana starenjem ili određenim lijekovima, ali takođe može biti znak Sjogrenovog sindroma.

Ovu bolest često prate suva usta, a to je poremećaj imunog sistema.

 

izvor:Agencije/FOTO:: Pixabay