Nije svaki čvor u štitnoj opasan, ali se mora pregledati

27.03.2023. - Zdravi kutak

U svijetu se poslednjih godina znatno povećao broj oboljelih od bolesti štitne žlijezde, a posebno je povećan broj karcinoma štinjače,  čija se učestalost povećala više od četiri puta. 

Razgovarali smo sa dr Milanom Gruborom, endokrinologom iz Zdravstvene ustanove Dr Grubor, koji nam je dao korisne informacije na ovu temu, koja muči mnoge, a da i ne znaju da je riječ o ovom endokrinološkom oboljenju. 

“Nodusi (čvorići) u štitnoj žlijezdi su prisutni kod otprilike polovine populacije, a oko 5% svih nodusa je maligno. Učestalost karcinoma, istina je, raste sa godinama. 

Šta predstavlja čvor u štitnoj žlijezdi? 

 

Čvor u štitastoj žlezdi (tiroidni nodus) je ograničena promjena građe tiroidne žlijezde. Neke ograničene promjene građe, čvorovi, mogu da se izdvoje palpacijom,  ali se ne vide ultrazvukom, ili drugim postupcima vizualizacije . Mnogo češće je da se ultrazvukom i drugim postupcima slikovnog prikazivanja otkriju jedna ili više ograničenih promena u tiroidnoj žlezdi koje se ne palpiraju (ne napipavaju). 

Kako se oni detektuju? 

Uobičajeno je da se pristupa ispitivanju nodusa > 10 mm najvećeg prečnika pošto oni mogu da budu klinički značajni tiroidni malignitet. Ispitivanju nodusa ≤ 10 mm prečnika se pristupa samo ako postoji dodatni razlog za sumnju na malignitet (porodična ili lična anamneza tiroidnog maligniteta, anamneza zračenja vrata, ultrazvučne osobenosti nodusa, pridružena limfadenopatija). 

 

Kako da neko provjeri štitnu žlijezdu i koji je daljnji postupak? 

 

Najbolje je da se zakaže pregled, koji ne traje dugo i bezbolan je. Zavisno od rezultata, 

neki pacijenti sa tiroidnim čvorovima ć se mogu zbrinjavati u primarnoj zaštiti, a to su: 

  • Pacijenti sa čvorovima koji se godinama ne menjaju i koji nemaju druge osobenosti sumnjive za zloćudnu prirodu (osoba je odrasla, nema anamneze izlaganja zračenju u detinjstvu i adolescenciji, nema porodične anamneze tiroidnog kancera, nema palpabilne cervikalne limfadenopatije). 
  • Pacijenti sa nepalpabilnim asimptomskim nodusom <10 mm prečnika otkrivenim pregledom vrata bez drugih osobenosti koje upućuju na zloćudnu prirodu. 

A šta je sa ostalim pacijentima, kojima je potrebno daljnje intenzivnije liječenje? 

 

Pacijenti koji se upućuju na dalje ispitivanje ali bez posebne hitnosti su: 

  • Pacijenti sa čvorovima i promenjenim testovima tiroidne funkcije (TTF). Ovi se pacijenti upućuju endokrinologu. Naglašavam, tiroidni kancer je u ovoj grupi veoma rijedak.
  • Pacijenti sa anamnezom iznenadnog bola i otoka u prednjoj loži vrata (vjeovatna krvareća cista ili zapaljenje).. 
  • Pacijenti sa otokom u štitastoj žlezdi koji je naglo nastao ili ubrzano raste u toku određenog vremena. 

 

Koji su simptomi koji upućuju na hitnost? 

 

Postoje simptomi koji upućuju na ubrzano traganje po hitnom postupku, a to su

  • Neobjašnjiva promuklost sa pojavom otoka. 
  • Tiroidni čvorovi kod djece. 
  • Bezbolna tiroidna masa koja brzo raste u toku nekoliko sedmica.

Odvojite pola sata vremena za svoje zdravlje i pregledajte se. Jer od zdravlja sve polazi i nema cijenu. 

 

Zakažite pregled 

Na pregled u Zdravstvenoj ustanovi Dr Grubor možete se zakazati putem telefona 051/328-808 i 051/328-800, ili putem kontakt forme na sajtu grubor.org/kontakt/

Bijeljina.com