“Ne izlazite naglo iz toplog u hladno” Doktori zatečeni sve većim brojem kardiovaskularnih bolesti KOD MLADIH

16.01.2024. - Zdravi kutak

Odjeljenja kardiologije ovih dana pune mlađi pacijenti koji su doživjeli infarkt, a očigledno je da se građani ne pridržavaju savjeta ljekara da vode računa o naglim izlascima iz toplog u hladno.

Responsive image

Kardiolog dr Predrag Mitrović ističe da su ljekari zatečeni povećanim brojem kardioloških bolesti, kao i time da je u pitanju pretežno mlađa populacija.

Doktor Mitrović za RTS je dodao kako su se nadali da će broj biti oboljelih biti manji, a od početka prošle nedjelje su imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo: da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Prema navodima ostali su zatečeni, jer su imali malo više mlađih pacijenata.

Najveća opasnost

Najopasniji je izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promjena, tačnije, infarkta miokarda, napominje dr Mitrović. Navodi da su hronični bolesnici najugroženiji, kao i hipertoničari.

Mitrović je izjavio da se ovo stanje javlja kada je u pitanju temperatura, a još si prisutni i praznici i neadekvatnu ishranu, sve to utiče na dinamiku krvih sudova i varijaciju krvnog pritiska.

Takođe, povećan je broj pacijenata sa gastroenterološkim problemima, što je posljedica popriličnog opuštanja kada je hrana u pitanju.

” Problemi sa stomakom, sa žučnom kesom, sa pankreasom, sa jetrom. To je nekako i u skladu sa praznicima koji su bili prisutni”, navodi dr Mitrović.

Kako se zaštititi

Dr Mitrović ističe da je bol znak da nešto nije uredu i da se treba obavezno javiti ljekaru čim se osjeti u bilo kom dijelu tijela.

Dodao je da treba razmišljati o sebi, a kada je hladno, bolje ostanite kod kuće.

Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite u spoljnu sredinu. Što je najvažnije, kada ulazite nemojte odmah da utrčite u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku.

Izvor: Blic