“Kiselim kupusom protiv Kronove bolesti, a cveklom do osmjeha”

25.10.2022. - Zdravi kutak
Jesen je vrijeme kada ubiramo najljepše od prirode za naše zdravlje. Domaćice kisele kupus i prave salatu od cvekle, a da li znači – što kiselije to više vitamina C ili ipak ne? Sve to je za TV Prva otkrio gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Da li kiselije znači i puno vitamina C?

Dr Perišić za Prvu televiziju potvrdio da kiseli kupus smanjuje gasove, nadutost,zatvor,dijareju i simptome Kronove bolesti. “Kiseli kupus je veoma značajan”
Zatim u svom stilu dodaje “Poslije velike pijanka, oni piju rasol” kao i “Kupus je carska hrana,ne možete se predozirati”

Savjetovao je i da djecu od 7. meseca treba navikavati na kiseli kupus. Takodje njegov savjet je i da treba izbjegavati pasterizovan kiseli kupus,koji svakako ne znamo koliko dugo stoji u tim kesama,kao i da se izbjegava konzervans.

Kupus sam po sebi sadrži probiotsku bakteriju ili ti bakteriju vrenja, koja je kapitalna za ljudsko zdravlje. Ipak sa kiselim kupusom ne treba preterivati, ne treba ga jesti više od 3 puta nedeljno, jer sadrži velike količine soli.
“Uzmi jednu barenu cveklu dnevno i bićeš raspoložen” – tvrdi dr Perišić. Cvekla je jedina biljka koja u sebi ima veliku količinu vitamina B12.

Dr Perišić je i veliki ljubitelj rena, a konzumente savjetuje da ga držite u sirćetu 7 dana, pa tek onda pojedete.

 

izvor:Agencije/ Foto: Shutterstock