Kako pravilno napraviti samopregled dojki? (Video)

22.09.2022. - Zdravi kutak

Iako je samopregled dojki vrlo jednostavan i na njega nećete potrošiti više od desetak minuta, zabrinjava činjenica da mnoge žene to nikada nisu napravile ili ga rade vrlo neredovito. Naime, pregled dojki kod kuće može vam spasiti život, a evo kako ga pravilno izvoditi.

Samopregled je najbolje obaviti pred sam kraj ciklusa jer tada hormoni najmanje utječu na tkivo dojke, a najlakše ćete ga napraviti na sljedeći način. Lezite, stavite jastuk ispod desnog ramena, a desnu ruku premjestite iza glave. Vrhovima prstiju lijeve ruke kružnim pokretima pipajte desnu dojku, ali i pazuh.

Nemojte žuriti, provjeravajte temeljito kako vam nešto ne bi promaknulo. Zatim promijenite ruke te na isti način pregledajte i drugu dojku.

Pregled možete napraviti i u stojećem položaju. Stanite ispred ogledala uspravnih leđa i ruku ispruženih uz trup. Pažljivo pregledavajte dojke tražeći bilo kakve promjene u obliku ili simetriji, kao i ima li nekih čudnih bora i udubljenja, a posebnu pažnju obratite na bradavice. Isto tako, liječnici preporučuju podizanje dojki kako biste najlakše usporedili njihovu simetriju.

U slučaju da prilikom kućnog pregleda primijetite bilo kakve promjene, odmah se javite liječniku koji će utvrditi o čemu je riječ.

Važno je naglasiti da učestalost pregleda dojki ovisi i o vašem osobnom riziku. Naime, ženama s visokim rizikom od razvoja raka dojke preporučuje se jednom godišnje podvrgavati ultrazvuku i mamografiji dojke počevši s 30 godina, a onima s prosječnom razinom rizika savjetuje se da to počnu raditi s 45 godina.

Izvor: Index