Kako pivo utiče na zdravlje crijeva

23.09.2023. - Zdravi kutak

Kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima…

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je takođe predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su koje su to koristi koje unošenje piva ima za imuni sistem i crijevni mikrobiom, prenosi N1 Sarajevo.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića pa zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja.

U drevnim sumerskim i vavilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a monasi su ga proizvodili tokom srednjeg vijeka. Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psiho-farmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i podstiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim stvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva takođe su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, piše Vitamini.hr.

Prethodna istraživanja su se usredsredila na to kako ove bioaktivne stvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunološkoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protivupalnih učinaka kao i za podsticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podstiče zdravu imunološku funkciju. Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive stvari iz piva utiču na razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz antiinflamatorni, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da poboljšanja u imunološkom sistemu mogu da se pripišu interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno podstiču razvoj crijevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su detaljna istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.

 

 

izvor:Agencije/FOTO: ILUSTRACIJA / -SHUTTERSTOCK