Jeftine namirnice koje podižu nivo gvožđa u krvi

01.03.2023.

Nizak nivo gvožđa u krvi značajno utiče na kvalitet života.

 

Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma.

Posljedica nedostatka gvožđa u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom.

Jedini siguran način da provjerimo da li imamo manjak gvožđa u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Provjerite nivo gvožđa u krvi, ako imate neki od sljedećih simptoma:

-Blijeda koža lica

-Vrtoglavica i nesvjestica

-Lomljivi nokti i kosa

-Česte prehlade

-Loša koncetracija

-Smanjen apetit

-Zujanje u ušima

-Sindrom nemirnih nogu

U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:

-iznutrice

-meso

-pečurke

-sušeno voće

-zeleno lisnato povrće

-rotkivice

Džigerica je jedan od najboljih izvora gvožđa u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za gvožđem za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta gvožđa, ali od nekih se gvožđe lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili spanać u pitanju).

Mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji gvožđa iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mlijeko i mliječni proizvodi, kakao, čokolada, spanać i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju gvožđa. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka gvožđa, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora, prenosi b92.

Važno je posjetiti ljekara, a zdrava ishrana uvijek koristi.

 

izvor:nezavisne/FOTO: Shutterstock