Jedno voće je broj jedan za snižavanje krvnog pritiska

22.09.2023. - Zdravi kutak
  • Konzumiranje više voća i povrća može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedno prepuno hranljivih materija se izdvaja od ostalih.

 

Visok krvni pritisak, koji se naziva i hipertenzija, dovodi vas u povećan rizik od srčanog ili moždanog udara. Osim lijekova, promjene u ishrani mogu vam pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. Smanjenje konzumiranja prerađene hrane s visokim sadržajem natrija dobar je početak.

Ako ste čuli da voće treba izbjegavati jer ono sadrži prirodne šećere, tu smo da vam kažemo da za njega ima mjesta u zdravoj ishrani. Voće ima mnogo korisnih nutrijenata koji mogu pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja i smanjenju visokog krvnog pritiska, zbog čega dijeta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) podržava unos više voća.

Voće sadrži kombinaciju korisnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalijum i antioksidanse, za koje istraživanja pokazuju da mogu imati pozitivan učinak na krvni pritisak. Na primjer, veliki pregled studija iz 2019. objavljen u Journal of the American Heart Association otkrio je da konzumiranje tri porcije voća dnevno smanjuje rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 6 posto. Vlakna, važan nutrijent koji se nalazi u namirnicama poput voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, imaju niz prednosti, od kojih su mnoge povezane s poboljšanjem zdravlja srca.

Kada dodajete više voća u tanjir, razmislite o borovnicama. Iako većina voća ima neke prednosti koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ove bobice su na vrhu jer su odličan izvor vlakana i pune su antioksidansa.

Trebate malo uvjeravanja da pojedete više borovnica? Studija o hipertenziji iz 2021. koja je uključivala preko 900 učesnika otkrila je da su oni koji su konzumirali 1,6 porcija borovnica (nešto više od 1½ šolje) svaki dan imali sistolni krvni pritisak koji je u prosjeku bio niži za 4,1 mm Hg.

Ovo istraživanje je bilo zaista impresivno jer je smanjenje sistolnog krvnog pritiska za 5 mm Hg dovoljno da smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 10 posto.

 

 

izvor:klix/Foto:pixaba