Evo zašto u narednom periodu treba da budemo posebno oprezni

19.01.2023.

U Srpskoj je u proteklih par sedmica u porastu broj oboljelih od svih respiratornih infekcija, koje imaju veće vrijednosti u odnosu na ranije sezone.

To je razlog sve punijih ambulanti u domovima zdravlja, dok je sve više pacijenata i u bolničkim čekaonicama, te hospitalizovanih.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja u RS prijavili su 3.637 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.950. U bolnicama je prijavljen 41 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

” Što se tiče gripe, trenutna epidemiološka situacija pokazuje oscilirajući trend u obolijevanju sa postepenim porastom u protekle dvije nedjelje kod sve tri grupe infekcija. Utvrđena je cirkulacija virusa gripe (H1 i H3) kao i RSV virusa”,  kaže za Srpskainfo načelnica Službe za epidemiologiju Nina Rodić Vukmir.

Dodaje da je za period koji je pred nama, kada se više boravi u zatvorenom prostoru, uobičajen porast broja oboljelih od respiratornih infekcija.

“Dosadašnji podaci ne odskaču od uobičajenih za ovo doba godine, dok smo na primjer 2019. imali prilično intenzivnu sezonu influence, koja je već u ovom periodu bila na mnogo višem nivou aktivnosti nego što je sada”,  ističe Rodić Vukmir.

Iz domova zdravlja potvrđuju da je početak ove godine obilježio porast broja oboljelih od svih vrsta respiratornih infekcija.

“Najveći broj pacijenata dolazi na preglede zbog izrazitog povećanja temperature, koja se kreće između 39 i 40 stepeni. Ona je praćena glavoboljom i opštim simptomima u vidu malaksalosti, opšte slabosti, bolova u mišićima i kostima. Pacijenti mogu imati i druge simptome: kašalj, stezanje u grudima, bolove u grlu i uvu” ,saopštili su ranije iz banjalučkog Doma zdravlja.

Od početka ove sezone, najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripi (ILI) su imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanje Bijeljina i Zvornik. Najviše SARI slučajeva prijavljeno je u bolnicama  Gradiška i Trebinje.

Kada je u pitanju starosna zastupljenost, najveći broj obolelih od ARI i ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 5-14, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše obolelih u uzrasnoj grupi do 4 godine.

Izvor:Srpskainfo/Foto: Bijeljina.com