Evo koji se simptomi javljaju dan prije srčanog udara | Bijeljina.com

Evo koji se simptomi javljaju dan prije srčanog udara

03.09.2023.

Srčani udar ili infarkt nastaje zbog prekida dotoka krvi u srce, najčešće zbog ugruška. Novo istraživanje otkriva da 50 odsto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara.

 

Prema naučnicima iz Instituta “Smidt Heart” u Centru “Cedars-Sinai” u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu “Lancet Digital Health”. Ostali, rijeđi znakovi upozorenja koje su osjetila oba pola uključuju napade i abnormalno znojenje.

“Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti” izjavio je glavni autor studije Sumet Čang.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dvije studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente starosti od 18 do 65 godina, navodi “Avaz”. Istraživači su takođe posmatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživjeli srčani zastoj.

“Pacijenti koji primjete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć prije nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću vjerovatnost da će preživjeti” poručili su naučnici.

 

izvor:Avaz/FOTO:Pixabay