Do sada HPV vakcinu u Srpskoj primilo 1.010 osoba, u Institutu zadovoljni odzivom | Bijeljina.com

Do sada HPV vakcinu u Srpskoj primilo 1.010 osoba, u Institutu zadovoljni odzivom

04.06.2023.

U Republici Srpskoj, do danas, vakcinisano je 1.010 osoba vakcinom protiv HPV. Od tog broja, 146 njih je vakcinisano je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i regionalnim centrima Instituta.

Dakle, ovu vakcinu koja je tek uvedena u Republici Srpskoj, primilo je 864 djece uzrasta od 11 do navršenih 15 godina, te 146 građana koji su iznad ove preporučene starosne dobi. Za djecu je vakcina besplatna, a stariji od 15 godina plaćaju ovu imunizaciju.

“U ovom trenutku možemo reći da HPV vakcinacija dobro napreduje. Postoji značajno interesovanje i shvatanje značaja i do sada nismo imali prijavljenih značajnih neželjenih događaja na vakcinaciju. Međutim, sam proces se ne odvija se ravnomjerno u svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj. Još imamo domova zdravlja u kojima nije započela vakcinacija ili su dali mali broj doza vakcina. Generalno, u većim gradovima vakcinacija napreduje bolje nego u manjim sredinama. Nadamo se da će u narednom periodu i ustanove koje se još pripremaju, vakcinaciju i započeti i provoditi uspješno”, kaže za Srpskainfo Jela Aćimović, epidemiolog i pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS.

Institut je u svrhu promocije HPV vakcine do sada organizovao više edukativnih radionica za zdravstvene radnike, tako da su predstavnici svih zdravstvenih ustanova koje učestvuju u procesu vakcinacije protiv HPV, kako tvrdi Aćimovićeva, edukovani.

“Pripremljeno je i stručno-metodološko uputstvo sa detaljnim uputstvima za način provođenja HPV vakcinacije. U saradnji sa SZO organizovana je i trodnevna radionica o nadzoru i istraživanju neželjenih događaja, kako bi se dodatno podigao nivo znanja i spremnosti zdravstvenog sistema za prepoznavanje eventualnih neželjenih događaja i adekvatno reagovanje”, navodi ona.

Institut je učestvovao na Simpozijumu Pedagoškog zavoda Republike Srpske za direktore i pedagoge osnovnih škola i predškolskih ustanova Republike Srpske. Održana su i predavanja o HPV učenicima i nastavnicima u Medicinskoj školi Banjaluka.

U saradnji sa Udruženjem studenata medicine Medicinskog fakulteta Banjaluka održana su predavanja o HPV vakcinaciji na Pravnom, Ekonomskom, Filološkom i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a u okviru aktivnosti pod nazivom „Zdravosfera“ koja je ove godine bila posvećena  imunizaciji, dr Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu, razgovarala je sa građanima o prednostima HPV vakcinacije, ali i imunizaciji generalno.

U okviru Katedre za epidemiologiju Medicinskog fakulteta Banjaluka, održavaju se predavanja o značaju HPV vakcinacije.

U nastavku promocije HPV vakcinacije planirane su dalje edukacije zdravstvenih radnika, informisanje i edukacije roditelja kroz saradnju sa domovima zdravlja, te aktivnosti u školama i fakultetima u Republici Srpskoj početkom nove školske godine.

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milan Latinović ranije je rekao da je plan da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

“Ovo je veliki korak u našem zdravstvenom sistemu, jer oko 200 žena godišnje oboli od karcinoma kao jednog od najčešćih malignih bolesti koje pokreće HPV virus, dok oko 50 njih umre” ,rekao je Latinović.

Izvor:Srpskainfo,Tijana Grujić/Foto: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA