Da li volite SRIJEMOŠ? Ova vrsta divljeg luka ima ljekovita dejstva

18.03.2023. - Zdravi kutak

Srijemoš ima mnoga ljekovita svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem.

 

Rano proljeće je vrijeme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći srijmoš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Kako se srijemoš pravilno koristi, i kako može da nam popravi zdravlje, govorio je u emisiji na RTS-u Momčilo Antonijević, narodni travar.

Srijmoš se u narodu naziva još i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, jer po narodnom vjerovanju ovo je prva stvar koju medvjed pojede, kad se probudi posle dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je srijemoš idealno sredstvo za čišćenje organizma, od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.

Inače, srijemoš je jedna od desetak biljaka koje su prema naredbi Ministarstva zaštite životne sredine (objavljenoj u Službenom glasniku), ove godine zabranjene za skupljanje i branje, na teritoriji čitave Srbije,  jer spadaju u zaštićene vrste divlje flore i faune. Konkretno divlji luk ne smije da se bere u Sremu.

Srijemoš je fantastičan biljni lijek, za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik, koji kad se koristi u svježem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse. List srijemoša najbolje je upotrebljavati u svježem stanju kao salatu.

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji bijeli luk razrijeđuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.

 

izvor:magazin.nososti/Agencije/FOTO:Shtterstock