Da li je zdravo jesti sjemenke lubenice?

14.09.2023. - Zdravi kutak

Svi smo se susreli sa pričom da, ako pojedete sjemenke lubenice, onda će u vašem stomaku početi da raste lubenica. Iako ovo nije tačno, poteglo je dosta pitanja da li je zapravo zdravo pojesti ove crne sjemenke.

Istraživanja pokazuju da lubenica nudi mnoge zdravstvene prednosti.

Jedno istraživanje se fokusiralo na potencijalno smanjenje bolova mišića, kao i da sjemenke čine kožu zdravijom. Dok se drugo pozabavilo velikom temom i navodi da ove sjemenke čak i smanjuju rizik od zloćudnih tumora.

Stručnjaci, uključujući dijetetičarku Loren Manaker, rekli su da ne samo da su sjemenke bezbjedne, već su i prepune hranljivih materija.

“Sjemenke lubenice su prirodni izvor mangana, fosfora, kalijuma, proteina, folata, esencijalnih masnih kiselina, gvožđa i cinka. Ovi različiti hranljivi sastojci, poput mangana, pomažu pravilnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema, dok fosfor pomaže u zdravom formiranju kostiju i poboljšava varenje”, govori Manaker.

Crno sjeme lubenice je puno i zrelo sjeme koje se može posaditi. Zdrave su za jelo, ali imaju slab ukus i mnogo ih je teže žvakati od nezrelih bijelih sjemenki.

“Iako su obe bezbedne za jelo, većina ljudi ispljune crne semenke jer ih je teško žvakati i “otežava” jedenje mesa lubenice”, navodi nutricionista Tami Lakatos Šems.

I bijele i crne sjemenke lubenice sadrže vlakna, a smatra se da proklijale sjemenke lubenice pružaju još više nutritivnih prednosti.

Kada se peku, sjemenke lubenice podsjećaju na sjeme bundeve i zdrava su užina.

Magnezijum u semenkama igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkciji nerava i održavanju stabilnog krvnog pritiska, prenosi “Dailymail.co.uk”.

Izvor: Telegraf