Da li je napitak od surutke zaista čistač jetre? Šta sve liječi obična surutka=

12.03.2023. - Zdravi kutak

Poznata su mnoga korisna svojstva surutke, a kad joj se dodaju još neki sastojci pojačaće blagotvorno dejstvo na organizam, prije svega na jetru

Surutka od kravljeg ili kozjeg mleka od davnih vremena poznata je kao stari domaćinski lijek za mnoge bolesti. Preporučuje se i zdravim osobama kao prirodni imunitetski preparat.

Kako se dobija surutka i kome se posebno preporučuje?

Surutka je tečnost koji ostaje nakon procesa pravljenja sira, takozvanog sirenja. A osim iskustva onih koji koriste surutku, i mnoge studije dokazale su blagotvorno dejstvo na naš organizam. Zahvaljujući velikom broju korisnih svojstava, surutka ima sposobnost da utiče na imunitet, ali mnoge druge organe u tijelu, piše eklinika.rs.

Ono što je takođe njena prednost jeste da se preporučuje i zdravim ljudima kao prirodni preparat zarad prevencije mnogih bolesti i zaštite zdravlja.

Za one koji imaju probleme sa jetrom surutka je jedna od prvih preporuka za poboljšanje stanja ovog organa. Jedna od studija dokazala je da osobe koje imaju ozbiljno oštećenu jetru ili čekaju na transplantaciju od nje mogu imati veliku pomoć i koristi.

Surutka i njeni sastojci imaju uticaj na lučenje serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Šta surutka sadrži i zašto je toliko zdrava

Surutka se sastoji od svega najvrijednijeg što nutritivni sastav mlijeka ima: veliku količinu vitamina E i B, bjelančevina, amino-kiselina, mliječnih šećera i minerala. Sadrži i magnezijum, kalijum, cink, fosfor, cink, bakar i gvožđe.

Surutka sadrži veliku količinu dobrih živih bakterija, a poznato je šta za naš digestivni sistem znače probiotske namirnice. U tome je i tajna uticaja surutke na naš imunitet, jer on i počinje i završava se u crijevima.

Amino-kiseline su važne i za građu i jačanje naših mišića, pa se surutka preporučuje sportistima, ali i svim ljudima koji su izloženi većim fizičkim naporima.

Recept za surutku sa limunom i celerom

Najčistija surutka se pravi od domaćeg mlijeka. Evo starinskog recepta za pravljenje jednog litra napitka koji u narodnoj medicini važi kao „čistač“ jetre, podizanje energije i poboljšanje ukupnog zdravlja:

  • Sipajte litar i po kravljeg ili kozjeg mlijeka u dublju posudu i stavite da se kuva.
  • Iscijedite sok od jednog limuna.
  • Izrendajte jedan manji celer.
  • Limun i celer dodajte u skuvano vrelo mlijeko i promiješajte.
  • Ostavite poklopljeno da se hladi.
  • Kada se na vrhu smjese odvoji zelenkasta tečnost, skupite je i prespite u staklenu flašu.
  • Ukus ovog napitka je drugačiji u odnosu na običnu surutku na koji neki ljudi osećaju mučninu ili im jednostavno ne prija.

Napitak obavezno držite u frižideru.

Takođe je veoma važno znati i kako da se konzumira, jer pretjerano konzumiranje surutke može negativno da utiče na crijevnu floru. Jednu do dvije kašike ovog napitka razmutite u čaši mlake vode i popijte pola sata prije svakog obroka.

Ovakav prirodni „čistač“ organizma posebno je dobar za masnu jetru, poboljšanje varenja, visok holesterol i imunitet uopšte. Ukoliko nema intolerancije na laktozu, dobar je i za trudnice. Naravno, prije uključivanja u režim konzumiranja, trebalo bi da se posavjetujete sa ljekarom, posebno ako imate neku bolest ili ste skloni alergijama.

Da li surutku smiju da piju svi i možemo li je konzumirati bez ograničenja

Sa djecom i surutkom oprezno, ne bi trebalo da unose veću količinu.
Osobe koje imaju probleme sa varenjem, gorušicu, nadimanje i gasove trebalo bi da budu oprezne sa količinama, jer je surutka generalno korisna za crijevni trakt i varenje, ali može da ga iziritira.
Surutka je prepuna proteina, pa bi trebalo da je izbjegavaju pacijenti sa bolestima bubrega.

Osobe koje su intolerantne na laktozu ne bi smjele uzimaju surutku, mada postoje neke studije koje kažu da to važi samo za kravlje mleko, a ne i za kozje. Zbog toga je oprez uz savet nutricioniste neophodan. Svakako se ni zdravim ljudima ne savjetuje više od pola litra surutke dnevno.

Surutka je veoma korisna, ali nije svemoćna

Nemojte zaboraviti da je surutka zdrava i korisna, ali da ipak ne postoji „čarobni štapić“ za bilo koji zdravstveni problem.
Hronični hepatitis, trajna oštećenja jetre zbog prekomjernog konzumiranja alkohola ili ciroza, jesu situacije kod kojih surutka može da pomogne da se osejćate bolje i da se jetra pročisti, ali nema govora o liječenju ovih stanja ako se oslonimo samo na surutku. Zapravo, još uvijek nema zvaničnih studija koje bi to potvrdile. Takođe, nikako nemojte prestati da uzimate propisanu terapiju.

Takođe, uz konzumiranje surutke kada je u pitanju masna jetra, neophodno je promijeniti i režim ishrane, uzdržavati se od alkohola, gaziranih pića, previše kafe, droga i masne hrane.

izvor:24sedam/FOTO:Profimedia