Zašto se novopečenim tatama cijepa odjeća

25.01.2024. - Zanimljivosti

Običaj cijepanja košulje ili majice očevima nakon što se rodi beba je duboko ukorijenjen u narodu.

Responsive image

Kada vas pozove novopečeni tata na proslavu povodom rođenja djeteta, sigurno ste čuli za narodni običaj da, čim ga vidite, treba da mu pocijepate malo košulje ili majice. Osim što je mnogima zanimljiv i na proslavama ga praktikuju, mnogi nisu sigurni šta ovaj narodni običaj zapravo znači.

Postoje razna vjerovanja i tumačenja, a neki smatraju da cijepanje stare odjeće predstavlja skidanje starog čovjeka i oblačenje u novog, odnosno predstavlja novu ulogu koja mijenja život.

Postoji i drugo vjerovanje koje je povezano sa starim vremenima kada se mame nisu porađale u porodilištima, već kod kuće, na livadi, u njivi, šumi, kolibi… Nakon rođenja, važno je bilo da se dijete uvije u neki komad tkanine kako bi bilo zaštićeno od hladnoće, a onda bi tata pocijepao svoju košulju i uvijao dijete u to platno.

Ukoliko tata nije bio prisutan tokom porođaja, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se zaustavljao i kojem bi se uzimala košulja ili se cijepalo parče kako bi se beba u to umotala i utoplila.

Jedno od vjerovanja je i da drugi muškarac cijepaju košulju tati kako bi se simbolično dio sreće prenio na njih i kako bi i oni uskoro postali očevi. Slično tome, postoji vjerovanje da, ukoliko vas trudnica povuče za nos, brže ćete ostati u drugom stanju.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscijepane košulje dobiti takođe dijete istog pola kao i otac čiju košulju cijepaju, a u nekim drugim krajevima vjerovalo se da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

Izvor: Glas srpske