Zanimljivosti o pici koje će vas iznenaditi

11.01.2023. - Zanimljivosti

Predstavljamo vam neke zanimljive činjenice o slavnom specijalitetu, a vi pokušajte da ne ogladnite dok čitate.

 

Najskuplja pica na svijetu

Najskuplja pica na svijetu košta nevjerovatnih 12.000 dolara. Da, dobro ste pročitali.

Picu koja nosi ime Luj 13. osmislio je poznati pica majstor Renato Viola za odbranu publiku u gradu Salerno, drugom gradu po veličini u italijanskoj pokrajini Kampanija. Jasno je da nije riječ o običnom jelu. Sastojci su rijetki i ekskluzivni, a tijesto za picu se sprema puna tri dana.

Tijestu, koje se pravi od organskog arapskog brašna i posipa ružičastom solju sa rijeke Marej u Australiji, potrebno je čak 72 sata da naraste prije nego što bude spremno za pečenje. Nakon 72 sata, Viola u društvu još jednog kuvara i jednog somelijera, donosi tijesto na kućnu adresu poručioca i nastavlja pripremu pice.

Očekivano, nadjevi za ovu picu su unikatni, drugačiji i oblini – tri rijetke vrste kavijara, norveški jastog i sedam vrsta sira. Pica se servira uz šampanjac i najskuplji konjak na svijetu Luj 13.

Amerikanci vole picu više od Italijana

Iako je pica originalno italijansko jelo, u Sjedinjenim Državama je izgleda više vole nego u domovini. Čak, moglo bi se reći da su Amerikanci potpuno “ludi” za picom.

Prema istraživanjima Amerikanci u prosjeku pojedu 350 kriški pice svake sekunde. To je ekvivalent oko 100 hektara pice dnevno i 21.000 kriški u minuti. Čak 36 odsto Amerikanaca jede picu za doručak.

Takođe, istraživanje koje je obavio „Mintel“, pokazuje da 93 odsto Amerikanaca koji jedu picu naruče je bar jednom mjesečno. Omiljena pica u SAD je tzv. peperoni pica – više od 36 odsto pica koje se naručuju u picerijama širom SAD su pice sa feferonima.

Najviše pica u SAD naručuje se tokom „Super Bovla“, finala NBA, Noći vještica, dan prije Dana zahvalnosti i Nove godina.

Najveća i najduža pica na svijetu

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveća pica koje je ikada napravljena imala je ukupnu površinu od 1.261,65 metara kvadratnih. Pripremili su je 2012. godine Dovilio Nardi, Andrea Manoči, Marko Nardi, Mateo Nardi i Mateo Đianote. Pica je nazvana „Otavija“, kao omaž prvom rimskom caru Oktavijanu Avgustu. “Otavija” je bila 100 odsto bez glutena.

Kada je riječ o najdužoj pici na svijetu, Ginisova knjiga rekorda zabilježila je rezultat od 1.930,39 metara. Riječ je o pici koja je napravljena 10. juna 2017. godine u SAD.

Milion dolara za dostavu pice u svemir

Ruskoj svemirskoj agenciji je 2001. godine plaćeno više od milion dolara za isporuku pice na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ruski kosmonaut Jurij Usačov imao je čast da bude prva osoba koja je primila dostavu pice dok je bila u orbiti.

Niko ne zna kako je nastala riječ pica
Riječ „pica“ prvi put je dokumentovana oko 997. godine nove ere u Gaeti, u Italiji. Nakon toga ime je počelo da se širi na različite dijelove centralne i južne Italije, ali niko ne zna kako je nastala riječ pica.

Pojedine teorije sugerišu da je riječ potekla od latinskog pinsere, što znači lupati. Drugi etimolozi sugerišu da je to povezano sa lombardskom riječju bizzo ili pizzo, što znači zalogaj.

Drugi svjetski rat je pomogao da pica postane popularna

Prije Drugog svjetskog rata picu su uglavnom jeli Italijani i italijanski imigranti u inostrastvu. Tokom okupacije Italije, savezničke trupe su počele da jedu lokalnu hranu kako bi dopunile ponekad sve manje obroke. Lokalni pekari jedva su mogli da prate potražnju američkih vojnika za picom, a kada su se poslije rata vratili kući, ljubav prema pici su ponijeli sa sobom.

Prva zamrznuta pica pojavila se 1962. godine

Tontino’s, koji je počeo kao Totinova italijanska kuhinja, prva je kompanija koja je ponudila smrznutu picu 1962. godine. Očigledno je i prilično dobro prošla, s obzirom da su kasnije mnoge firme počele da je prave.

Prva picerija u Sjevernoj Koreji je otvorena 2009.
Iako već decenijama vlada svijetom, prva picerija u Sjevernoj Koreji otvorena je tek 2009. godine i to zahvaljujući činjenici da Kim Džong-il, bivši lider te zemlje i otac Kim Džon Una, volio ovaj specijalitet.

Kim Džong-il je navodno poslao kuvare iz Pjongjanga u Napulj i Rim da nauče da usavrše svoje obrazovanje i nauče da prave pravu italijansku picu prije svečanog otvaranja u martu 2009. godine.

Jedna od prvih dokumentovanih internet kupovina je pica

Peproni pica sa pečurkama i ekstra sirom. Ovo je bila jedna od prvih zabilježenih kupovina preko interneta oko 1994. godine, prenosi N1.

Sladoled, parfem i kondomi sa ukusom pice

Pošto očigleno ljudi ne mogu da se zasite svoje omiljene hrane, na tržištu se pojavilo mnogo proizvoda sa ukusom pice. Tako se mogu pronaći različiti proizvodi poput čipsa, sladoleda, piva, e-cigareta, pa čak i kondoma sa karakterističnimj ukusom koji podsjeća na picu. U SAD je kratko bio dostupan i parfem sa mirisom pice.

 

izvor:Agencije/FOTO: