U junu nas očekuje još jedna nebeska gozba za uživanje

04.06.2022.
Ljubiteljima posmatranja neba kraj juna donosi pravu gozbu, jer će se svih pet planeta koje možemo da vidimo i golim okom – Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn – uredno poređati na nebu.

Planete će nam se pojavljivati na nebu u zavisnosti od njihove udaljenosti od sunca, s leva na desno kad gledamo ka horizontu: To znači da počinje od Merkura i završiće se sa Saturnom.

Ova nebeska predstava koju ne treba propustiti biće vidljiva na istočnom horizontu neposredno pred izlazak Sunca. Stanovnici sjeverne hemisvere, treba da gledaju ka istoku i jugu, a južne hemisfere, ka istoku i severu.

Iako bi ovo poravnanje trebalo da bude vidljivo tokom celog juna, astronomi skreću pažnju da će u rano jutro 3. i 4. juna, razmak između Merkura i Saturna biti najmanji – samo 91 stepen.

Još jedan datum u junu koji bi trebalo imati na umu je 24 jun.

Rastojanje će se povećati na 107 stepeni, a opadajući srp Meseca bi trebalo da se pojavi između Venere i Marsa.

Merkur će biti jasno vidljiv i 24. juna, što će vam olakšati da ga uočite pre nego što krenete udesno duž horizonta. Tog jutra, planetarni raspore bi trebalo da bude vidljiva oko sat vremena.

Ovi događaji i vidljivost planeta mogu varirati u pogledu datuma u zavisnosti od toga gdje se nalazite u svijetu. Trebalo bi da postoji mnogo prilika da svi vide pet planeta, čak i ako bude nekoliko oblačnih dana u mjesecu.

Mogućnost da se planete vide zajedno na ovaj način je poznata kao konjunkcija, a konjunkcije koje uključuju pet planeta su prilično retke – poslednja je bila u decembru 2004. godine, pa ne bi trebalo propustiti ovu priliku.

U određenim danima možda će biti moguće videti i Uran i Neptun, kažu astronomi. Međutim, biće vam potreban dvogled i teleskop da biste uočili ove tačke, jer se ove planete ne mogu vidjeti golim okom sa Zemlje.

Ovo je već neko vrijeme na djelu: možda se sjećate da su Saturn, Mars, Venera i Jupiter bili poređani na nebu tokom aprila. Naravno, ovaj prizor je samo varka perspektive – ali je bez sumnje zadivljujući prizor za posmatranje, prenosi RTS.

izvor:Glas Srpske/FOTO: Glas Srpske