Šta treba da radite kada se upali “Check engine” lampica

16.07.2022.
Žuta lampica za provjeru motora samo je jedna od brojnih signalnih lampica na instrument tabli, ali njena važnost je velika i ukoliko je ignorišete, može doći do ozbiljnog kvara na automobilu.

Šta učiniti kad se upali?

Simbol u obliku bloka motora trebalo bi da vidite samo prilikom uključivanja automobila kada sve lampice zasvijetle. Upali li se tokom vožnje, shvatite je vrlo ozbiljno. Najbolje bi bilo da što prije odete do servisa u kojem će vam uraditi dijagnostiku automobila i saznati razlog za upaljenu lampicu. Lampica “Check engine” ne označava kvar ili problem zbog kojeg biste odmah morali da zaustavite vozilo, slobodno nastavite vožnju, ali posjetite servis što prije.

Ipak, u kombinaciji s paljenjem ove lampice može da se dogodi da automobil uđe u takozvani “Safe mode” način rada sa smanjenom snagom i brzinom kako bi se spriječila oštećenja na pogonskom sklopu. U tom slučaju uputite se u servis odmah, jer nije nimalo ugodno voziti automobil s minimalnom snagom na raspolaganju.

Lampica ne svijetli već treperi, šta je to?

Za razliku od situacije kad lampica konstantno svijetli, treperenje “Check engine” simbola znači ozbiljniji problem koji može da znači mogućnost neposredne opasnosti za motor. To je znak da se odmah uputite u servis, a preporučljivo je da automobil, iako nije ušao u “Safe mode” način rada, vozite što je nježnije moguće.

Koji su najčešći razlozi za paljenje lampice kontrole motora?

Ova lampica može da upali upaliti zbog raznovrsnih razloga i često je slučaj da se ne radi o nekom ozbiljnom problemu koji bi zahtijevao skupe popravke. Ona može da označava probleme s mnogim dijelovima motora, usisnog i izduvnog sistema, poput usisnog ventila, senzora protoka vazduha, lambda sonde…

Često su razlozi za njeno paljenje napuknute cijevi na usisu i izduvu motora. Da bi se saznao tačan razlog paljenja lampice nužno je automobil priključiti na uređaj za dijagnostiku pomoću kojeg će se u većini slučajeva odmah saznati što je uzrok za upozorenje.

Kako se obavlja dijagnostika motora?

Čitav proces traje manje od pola sata i u većini servisa će vam to uraditi odmah, bez potrebe da dogovarate poseban termin. Dijagnostiku motora možete napraviti i sami ako posjedujete sopstveni uređaj. Oni su lako dostupni u slobodnoj prodaji, ali pri kupovini morate da pazite da odaberete model koji je kompatibilan s vašim automobilom.

Smije li lampica das se jednostavno ugasi?

Lampicu je pomoću OBD2 dijagnostike moguće ugasiti i “majstori iz susjedne garaže” nerijetko tako pokušavaju da riješe problem kad im razlog paljenja lampice nije potpuno jasan. Često to rade i na zahtjev samih vlasnika vozila koje lampica jednostavno živcira. I zaista, u nekim rijetkim slučajevima lampica se može upaliti bez pravog razloga i nakon gašenja se više neće paliti, piše

Izvor: Jutarnji list