Pronađeni tragovi dinosaura visokog četri i po metra

24.08.2022. - Zanimljivosti

U Teksasu u SAD-u, u parku Dajnsor Vejli (Dinosaur Valley) zbog ekstremnih suša presušila je rijeka prilikom čega su pronađeni tragovi dinosaura od prije oko 113 miliona godina.

Ovu informaciju saopćio je park u ponedjeljak.

– Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosaur (acrocanthosauru). Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i po metra, a težak blizu sedam tona – rekla je za CNN glasnogovornica parka Stefani Salinas Garsia (Stephanie Garcia).
– U parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli smo i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone – dodala je.

Zbog ekstremnih suša je presušio velik broj rijeka u parku. U više od 60 posto Teksasa prošle su sedmice pogodili suša dvije najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uvjetima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

– Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku – kazala je Garsija.

Naučnici navode da će tragovi uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

– Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dinosaur Vejli nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za sadašnje već i za buduće generacije – rekla je Garsija.

izvor:Avaz/FOTO: PRINTSCREEN/Avaz