Priroda uzvraća udarac, ali stvarno! Pogledajte snimak naoružane biljke (VIDEO)

06.10.2022.

Godinama unazad slušamo kako će priroda jednom uzvratiti udarac. E pa evo, sad je počela i da se naoružava, s obzirom da je jedan naučnik dao mačetu iliti sablju biljci u ruke. Zvuči šašavo, ali istina je.

Naučnik Dejvid Bouven je robotizovanu ruku u koju je stavio hladno oružije iliti mačetu prikačio na biljku koja je počela da upravlja celom mašinerijom.

“Ova instalacija omogućava živoj biljci da kontroliše mačetu. Plant Machete ima kontrolni sistem koji čita i koristi električne vibracije i zvuke koje se nalaze u živom filadendronu. Sistem koristi mikrokontroler otvorenog koda povezan sa biljkom da očita različite signale otpora preko listova biljke. Koristeći prilagođeni softver, ovi signali se mapiraju u realnom vremenu na pokrete zglobova industrijskog robota koji drži mačetu. Na ovaj način, pokreti mačete se određuju na osnovu unosa iz postrojenja. U suštini, biljka je mozak robota koji kontroliše mačetu i određuje kako se ona zamahuje, udara, seče i deluje u prostoru.” rekao je Boven o svom izumu, i napomenuo da su mnogi inžinjeri pre njega pokušavali da naprave ovakvog robota, s tim što su oni pokušavali da robotom upravljaju preko moždanih talasa.

U junu 2018, naučnici sa MIT-a razvili su novi način za ljude da obučavaju robote koristeći moždane signale i pokrete tijela. Nešto slično su uradili i Japanci dvije godine kasnije, a 2021. kenijski pronalazači su osposobili robotsku ruku kojom se mogu kontrolisati moždani talasi, što je potencijalno revolucionirajući način na koji ljudi sa invaliditetom komuniciraju sa svijetom.

Naravno, svi ovi izumi su radili sa moždanim talasima, a ne sa biljnim signalima. Boven ne ukazuje da li se njegov pronalazak može proširiti na rad na ljudima, ali projekat nudi obećanje da se robotskim entitetom može autonomno kontrolisati spoljno tijelo.

Ako biljke uzmu stvari u svoje ruke, dugačak je spisak onih koji će prvi nadrljati zbog toga. Prvi su svakako oni koji nisu razumjeli potrebe za očuvanjem životne sredine, mada u vrhu liste su svakako vegetarijanci i vegani, i svi oni koji se samo hrane biljnim namirnicama. Doduše, ako ste dobri i u prijateljskim odnosima sa ovakvom biljkom, dobićete dobru Čuvarkuću.

 

izvor:Danas/FOTO:Ilustracija