Pivnica u Minhenu pronašla neobičan način da dođe do ulja za šnicle

17.07.2022.

Pivnica Gisinger u Minhenu pronašla je novi način da prevaziđe nestašicu jestivog ulja u Evropi dopuštajući kupcima da pivo plaćaju suncokretovim uljem kako bi obezbijedili zalihe za prženje šnicli.

S obzirom na to da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici suncokretovog ulja – oko 80 odsto izvoza potiče iz te dvije države, mnoge evropske zemlje, uključujući Njemačku, kubure sa tom namirnicom od kako je u februaru počeo napad Rusije na Ukrajinu, prenio je Rojters.

Menadžeri pivare Gisinger u Minhenu, smislili su odgovor nudeći ljubiteljima piva litar njihovog omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

“Cijela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji i zato moramo da budemo inventivni”, rekao je menadžer pivnice Erik Hofman.

Flaše ulja od repice i suncokreta često nestaju sa polica supermarketa u Njemačkoj od kako je počeo ruski napad na Ukrajinu, a mnoge prodavnice su ograničile broj boca po kupcu.

“Veoma je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara sedmično, a umjesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći da pržite šnicle”, rekao je Hofman i dodao da su kupci do sada “trampili” 400 litara ulja za pivo.

Dok u njemačkim pivnicama litar piva košta oko sedam evra, flaša suncokretovog ulja od jednog litra se prodaje za oko 4,5 evra – što ponudu čini primamljivom za mnoge.

 

izvor:Tanjug/Nezavisne/FOTO: Nezavisne