Ovo je razlog zašto govorimo da je neko ustao na lijevu nogu

18.03.2023.

Stefan Nemanja je na samrti rekao – “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na lijevoj strani su putevi đavolski i razvratni”

Kad kažemo da je neko ustao na levu nogu, hoćemo da naglasimo njegovo neraspoloženje koje je bez nekog posebnog razloga. Ali odakle potiče ova izreka – to zna malo ljudi.

Sva narodna vjerovanja odvajaju lijevu i desnu stranu i predstavljaju ih kao nejednake. Desna je ona koja je prava, jača, dobra, naprednija, dok je lijeva slabija, nesrećna, nazadna.

Stefan Nemanja je na samrti rekao – “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na lijevoj strani su putevi đavolski i razvratni”.

Za ovo se vezuje i fraza “Ustao je na lijevu nogu” misleći pri tom da nije ustao “kako treba” na desnu nogu pa je zato i neraspoložen cijelog dana.

Smatra se ipak da je ova fraza još starija i da iz vremena starih Rimljana. Oni su smatrali da je lijeva strana u Rimu loša, baksuzna, zla, pa samim tim i kada nakon buđenja prvo lijevom nogom dodirnete pod – to je dovoljan razlog da vam cijeli dan protekne loše, prenosi Kurir.

Lijeva noga je mogla da donese nesreću i ako ovom nogom prvo pređete kućni prag, pa su zato i na to Rimljani obraćali pažnju.

Još jedna povezanost lošeg, odnosno zla sa lijevom stranom jeste i to što se na engleskom jeziku zlokoban kaže – sinister, a koren riječi je latinska riječ za lijevo

 

izvor:Agencije/FOTO:SHUTTERSTOCK