Ovo je najdeblji mačak na svijetu, ne postoji kavez u koji on može stati (VIDEO)

09.05.2023. - Zanimljivosti

Mačak po imenu Patches smatra se najdebljom mačkom na svijetu, a težak je nevjerovatnih 18 kilograma.

 

Mačak je u sklonište u američkoj saveznoj državi Virginiji došao početkom aprila, no vrlo brzo je pronašao dom. Njegova udomiteljica Kay Ford odmah ga je stavila na dijetu i kaže da odlično napreduje.

Patches je postao prava internetska senzacija kad ga je Richmond Animal Care and Control centar objavio na svojim stranicama, pozivajući ljude na udomljenje.

Otkrili su kako je prethodni vlasnik mačka sam donio u sklonište i rekao da se on više ne može brinuti za njega.

Radnici skloništa su šokirano gledali u, kako kažu, najveću mačku koju su ikad vidjeli. Bili su, priznaju, prilično bijesni na čovjeka koji ga je doveo u to stanje, a onda ostavio. Dodali su kako je 18 kilograma težina prosječnog četverogodišnjeg djeteta.

Nije stao ni u jedan od kaveza koje su imali u skloništu Veterinar kojem su ga odveli potvrdio je kako je prosječna težina mačke oko 4.5 kilograma, piše Daily Mail.

Pregledao ga je i ispostavilo se da je mačak savršeno zdrav, a kako nije mogao stati u kavez živio je u uredu jednog od zaposlenika.

Nakon što je mačak objavljen na stranicama skloništa, mnogi su se javili da ga udome. Odabrana je Kay Ford jer je rekla da je umirovljenica koja živi sama i voljna je posvetiti se tome da Patches smršavi.

“On bi zapravo mogao biti sjajna inspiracija i za mene. Možda bismo mogli krenuti s mršavljenjem zajedno. Nemam pretjeran višak kilograma, ali sam se u pandemiji udebljala i voljela bih se vratiti na staru kilažu”, rekla je njegova vlasnica.

Iako je Patches ogroman, ipak nije najteža mačka ikad. Od njega je dva kilograma bio teži mačak Himmy, koji je 1986. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a te je godine i uginuo.

 

 

Srećom, 1998. godine je ta kategorija ukinuta kako bi se zaustavilo vlasnike koji su počeli previše hraniti svoje mačke s ciljem da i one postanu rekorderi.

 

 

izvorKlix/FOTO:Printscreen