Otkrivena povezanost sna i tjelesne težine – broj sati koji “goji” iznenadio naučnike

18.05.2022.

Nije tajna kako san ima veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, ali kada je u pitanju održavanje zdrave težine, koliko nam je sna zapravo potrebno?

U novoj studiji koja je predstavljena na Evropskom kongresu o debljini, naučnici su se približili odgovoru na ovo pitanje.
Za ovu studiju, nešto manje od 200 odraslih gojaznih osoba dobilo je uputstva da se pridržavaju stroge dijete osam nedjelja. Učesnici su izgubili u prosjeku 12 odsto svoje tjelesne težine.

Tim koji je sproveo ovu studiju je želio da sazna kako će različiti faktori uticati na održavanje gubitka težine tokom godine. Merene su i navike spavanja učesnika, kao i kvalitet sna.

Na osnovu nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može biti od velike pomoći kada je u pitanju održavanje zdrave tjelesne težine, a osim toga, i vježbanje poboljšava san.

Ne samo da su se trajanje sna i kvalitet sna povećali kod svih učesnika nakon njihovog početnog osmonedeljnog plana ishrane, već su pojedinci koji su vježbali za vrijeme studije bili u stanju da održe taj poboljšani san, dok oni koji nisu vježbali to nisu uspeli.

Pored toga, oni koji spavaju manje od šest sati noću, u prosjeku, i oni koji su prijavili loš kvalitet sna, primetili su povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) tokom godine.

Kako koautor studije Adrian Bogh objašnjava da je bilo iznenađujuće vidjeti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitet sna za tako kratko vrijeme, i kako je vježbanje za održavanje zdrave tjelesne težine poboljšalo kvalitet sna.

Takođe, koautor studije dodaje da je bilo intrigantno da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju loš kvalitet sna nakon gubitka težine izgledaju manje uspješni u održavanju gubitka težine od onih s dovoljno kvalitetnog sna.

Izvor: B92/FOTO: Ilustracija