Naučnici kreirali robotsku ruku koja se kontroliše umom

04.06.2022. - Zanimljivosti

Kada se kombinuje sa računarom sa vještačkom inteligencijom i robotskom rukom, uređaj može da čita i tumači moždane signale, omogućavajući osobama sa amputacijom gornjih udova da kontrolišu ruku koristeći samo svoje misli

Istraživači Univerziteta u Minesoti razvili su precizniju, manje invazivnu tehnologiju koja omogućava pacijentima da pomjeraju robotsku ruku koristeći svoje moždane signale umjesto mišića.

Mnogi trenutni komercijalni protetski udovi koriste sistem kablova i pojaseva koji se kontrolišu ramenima ili grudima, a napredniji udovi koriste senzore da primijete suptilne pokrete mišića u postojećem ekstremitetu pacijenta iznad uređaja. Ali, obje opcije mogu biti glomazne, neintuitivne i zahtijevaju mnogo vremena da amputirani nauče kako da ih pomjeraju.

Istraživači na odjeljenju za biomedicinsko inženjerstvo, uz pomoć saradnika iz industrije, napravili su mali, implantabilni uređaj koji se pričvršćuje za periferni nerv u ruci osobe. Kada se kombinuje sa računarom sa vještačkom inteligencijom i robotskom rukom, uređaj može da čita i tumači moždane signale, omogućavajući osobama sa amputacijom gornjih udova da kontrolišu ruku koristeći samo svoje misli.

Trenutno, sistemu su potrebne žice koje prolaze kroz kožu da bi se povezali sa spoljašnjim AI interfejsom i robotskom rukom. Ali, ako bi se čip mogao daljinski povezati sa bilo kojim računarom, to bi ljudima potencijalno dalo mogućnost da svojim umom kontrolišu svoje lične uređaje – automobil ili telefon, na primjer.

izvor:Avaz/FOTO:screenshot