Najezda “supersvinja” u Kanadi

31.05.2022.

Kanadska javna televizija CBC prenijela je upozorenje lokalnih vlasti da bi “supersvinje” uskoro mogle napasti gradove na zapadu Kanade.

U pitanju su divlje svinje, koje su uočene na ulicama 28 gradova i sela u Alberti, pokrajini na zapadu Kanade. Vlasti u Lamontu su pozvale građane da se čuvaju od moguće invazije divljih svinja.

Profesor agronomije Rajan Bruk kaže da bi i gradske i seoske zajednice u tom dijelu Kanade trebalo da vode računa o divljim svinjama.

Nakon što su u Lamontu uočene lutajuće svinje, građani su dobili obavještenje koje glasi: “Budite mirni i polako se krećite. Ne tjerajte životinje, ne provocirajte ih.”

Kako se dalje navodi, nije riječ samo o divljim svinjama, nego o mješancima divljih i domaćih svinja, odbjeglih s farme, stoji dalje u obavještenju, pa se dodaje i da problem nije nov, ali se čini se da ih je sada više nego prije.

Alberta se inače bori protiv najezde divljih svinja povećanim nadzorom, postavljanjem zamki i novčanim nagradama, koje dobijete ako vlastima predate uši divlje svinje. Divlje svinje međutim sada šire kretanje i uskoro bi se mogle preseliti u gradove, dvorišta i gradske parkove, upozorava profesor Bruk.

“Riječ je o nevjerovatno pokretnim životinjama. Vrlo pametnima. Jedu gotovo sve. Mogu da prežve u velikom rasponu staništa”, upozorava kanadski agronom. Riječ je o najinvazivnijem velikom sisavcu na planeti, upozorava profesor.
Divlje svinje mogu da budu teške i 150 kilograma, a dnevno mogu da pređu više od 40 kilometara.

Te životinje uništavaju usjeve, zagađuju izvore vode valjanjem u močvari, nose bolesti koje mogu da prenesu na domaće svinje. Zbog svoje prilagodljivosti mogu da žive svuda, pa se približavaju gradovima Evrope i Amerike.

Useljavaju se u dvorišta, proždiru cvijeće i parkove, izazivaju nesreće u saobraćaju, napadaju ljude i kućne ljubimce.

Još ima šanse da se svinje zaustave, ali mora se brzo djelovati, upozorio je profesor Bruk. Jednom kad se svinje prošire svuda, moglo bi biti prekasno, ističe kanadski borac protiv naseljavanja divljih svinja u gradove.

Izvor: Jutarnji list/FOTO: Ilustracija