Mlada poslala brata da umjesto nje kaže “da”

05.01.2023. - Zanimljivosti

“U Gradišci se prvi put u istoriji ove zajednice desilo da je sklapanju braka umjesto mlade prisustvovao njen brat kao punomoćnik”, rekla je načelnik gradskog Odjeljenja za opštu upravu Božana Gluvić.

Prema njenim riječima, slučaj se desio prilikom sklapanja braka u 2021. godini jer je mlada u tom vremenu pandemije virusa korona bila spriječena da dođe iz inostranstva.

U prošloj godini u Gradišci su zaključena 262 braka – prosječna starost najmlađih supružnika je od 18 do 20, a najstarijih od 65 do 68 godina.

Gluvićeva je istakla da je sada sve češće da nevjeste svom prezimenu dodaju prezime mladoženje, te da nije bilo većih specifičnosti prilikom sklapanja brakova.

Inače, u matičnu knjigu rođenih u Gradišci u 2022. godini upisane su 304 bebe, ali ovaj grad i dalje bilježi negativan prirodni priraštaj, budući da je u matičnu knjigu umrlih upisano 591 lice.

Gluvić je rekla da je u prošloj godini rođeno pet parova blizanaca, a kada je riječ o novorođenčadima – rođena su 164 dječaka i 140 djevojčica.

Imena za koja su se roditelji najčešće odlučivali jesu Mia, Dunja i Sara za djevojčice, a za dječake Nemanja, Lazar i Miloš.

Izvor: Nezavisne