Košulja Volodimira Zelenskog prodata za 100.000 dolara

05.06.2022. - Zanimljivosti

Vezena košulja koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nosio na ukrajinski Dan Višivanke (tradicionalne ukrajinske vezene košulje), 19. maja, prodata je za 100.000 dolara na dobrotvornoj aukciji u Vašintonu, prenosi Ukrinform.

Kupac predsjedničke vezene košulje je advokatska kancelarija Asters USA. Aukcija je održana u okviru predstavljanja programa United24 u Ukrajinskom domu u Vašingtonu.

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova predstavila je platformu namijenjenu prikupljanju sredstava za Ukrajinu.

U izvještaju se navodi da su na dobrotvornoj aukciji prodate i majice sa potpisima ukrajinskih fudbalera Artema Dovbika i Andrija Jarmolenka, u kojima su igrali tokom pobjedničkog meča Ukrajine protiv Škotske 1. juna.

Poznati keramički bokal u obliku pijetla, sličan onom koji je sačuvan netaknut na kuhinjskoj polici teško bombardovane zgrade u Borođanki u Kijevskoj oblasti, prodat je na aukciji, prenosi euronews.rs.

Predsjednik Vladimir Zelenski je 17. maja potpisao ukaz o inicijativi za osnivanje nacionalne platforme United24 u pokušaju da objedini napore međunarodnih partnera u podršci Ukrajini.

Kao dio United24, uveden je “jedinstveni prozor” za donacije dobrotvornih organizacija, međunarodnih partnera i građana za podršku Ukrajini u sljedećim oblastima: pomoć Oružanim snagama Ukrajine, humanitarna, medicinska i pomoć djeci, obnova infrastrukture, digitalna i informativna opozicija ruskoj operaciji.

Prethodno je na aukciji u Londonu prodat i poznati zeleni džemper Volodimira Zelenskog i to za cijenu od 90.000 funti.

Izvor:Nezavisne/Foto: Print Screen/Twitter