Košulja Volodimira Zelenskog prodata za 100.000 dolara

05.06.2022.

Vezena košulja koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nosio na ukrajinski Dan Višivanke (tradicionalne ukrajinske vezene košulje), 19. maja, prodata je za 100.000 dolara na dobrotvornoj aukciji u Vašintonu, prenosi Ukrinform.

Kupac predsjedničke vezene košulje je advokatska kancelarija Asters USA. Aukcija je održana u okviru predstavljanja programa United24 u Ukrajinskom domu u Vašingtonu.

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova predstavila je platformu namijenjenu prikupljanju sredstava za Ukrajinu.

U izvještaju se navodi da su na dobrotvornoj aukciji prodate i majice sa potpisima ukrajinskih fudbalera Artema Dovbika i Andrija Jarmolenka, u kojima su igrali tokom pobjedničkog meča Ukrajine protiv Škotske 1. juna.

Poznati keramički bokal u obliku pijetla, sličan onom koji je sačuvan netaknut na kuhinjskoj polici teško bombardovane zgrade u Borođanki u Kijevskoj oblasti, prodat je na aukciji, prenosi euronews.rs.

Predsjednik Vladimir Zelenski je 17. maja potpisao ukaz o inicijativi za osnivanje nacionalne platforme United24 u pokušaju da objedini napore međunarodnih partnera u podršci Ukrajini.

Kao dio United24, uveden je “jedinstveni prozor” za donacije dobrotvornih organizacija, međunarodnih partnera i građana za podršku Ukrajini u sljedećim oblastima: pomoć Oružanim snagama Ukrajine, humanitarna, medicinska i pomoć djeci, obnova infrastrukture, digitalna i informativna opozicija ruskoj operaciji.

Prethodno je na aukciji u Londonu prodat i poznati zeleni džemper Volodimira Zelenskog i to za cijenu od 90.000 funti.

Izvor:Nezavisne/Foto: Print Screen/Twitter