Italijanki u 100. godini obnovljena vozačka dozvola – „Drago mi je što ne mora da me vozi sin”

09.06.2022.
Italijanki Kandidi Uderco obnovljena je vozačka dozvola iako je napunila 100 godina, čime je postala najmanje treći stogodišnjak u toj zemlji koji je i zvanično još uvijek sposoban da vozi.

Stogodišnja Italijanka Kandida Uderco dobila je novu vozačku dozvolu nakon što je prošla očni pregled u jednoj auto-školi u okrugu Vićenca. Živahna stogodišnjakinja kaže da voli da bude samostalna i da joj je drago što ne mora da je vozi sin. Ističe da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez naočara.„Nova dozvola me čini jako srećnom i učiniće da se osjećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina i to što sam zdrava je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje”, rekla je Kandida.

Kandida je ispričala i da joj je u životu žao samo jer je izgubila muža kada je bila relativno mlada.

„Odlučila sam da ostati živ znači uživati što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se borim sa tugom. Nakon što sam otišla u penziju pridružila sam se pješačkoj grupi i od tada nisam propustila nijedan izlet. Svake nedelje u šest ujutro spremna sam da krenem”, ističe Kandida.

Vozačke dozvole za starije od 80 godina obnavljaju se u Italiji na svake dvije godine, a vozači moraju da dostave ljekarsko uvjerenje da su fizički i psihički sposobni, prenosi RTS.

Nije pouzdano poznato koliko stogodišnjaka u Italiji još uvijek vozi, ali slučaj Kandide Uderco nije jedini u posljednjih nekoliko godina. Muškarac sa Sicilije koji je prošle godine napunio 100 godina proslavio je obnavljanje dozvole kupovinom novog automobila, a četvorotočkaša se nije odrekao ni njegov sunarodnik iz Kampanije.

Populacija stogodišnjaka u Italiji među najvećima je u Evropi, i broj ljudi koji dožive stotu nastavlja da raste – prema podacima koje je početkom maja objavila nacionalna agencija za statistiku, Italija ima 20.456 stogodišnjaka, u odnosu na 14.456, koliko ih je bilo 2019. godine.

Izvor:RTS/Foto:Printskrin/Tviter