Hitlerova direktiva 25 biće u Srbiji za mjesec dana

02.12.2023. - Zanimljivosti

Dokument neprocjenjivog istorijskog značaja – Hitlerova Direktiva 25 o nemilosrdnom napadu na Jugoslaviju, koju je Srbija nedavno kupila na međunarodnoj aukciji, stići će u zemlju najvjerovatnije za mjesec dana, odnosno po okončanju svih procedura i uplate novca, pišu “Večernje novosti”.

srbija

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić istovremeno je najavio da će Srbija otkupiti i naređenje o početku NATO bombardovanja 1999. godine, ako se negdje pojavi na aukciji.

Direktiva 25, odnosno dokument kojim je Hitler naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Makedoniju po dolasku u Srbiju, biće prikazana javnosti, a zatim će postati sastavni dio zbirki i fondova Muzeja žrtava genocida.

Kada ovaj muzej dobije stalnu postavku, biće izložena pod posebnim uslovima, baš kao i spisak srpske djece koju je spasila Diana Budisavljević, kojim je Muzej ove godine obogatio svoje zbirke.

Za otkup Direktive 25, na inicijativu Muzeja žrtava genocida i molbu predsjednika Srbije, Vlada Srbije je odvojila nelimitirana sredstva.

Ristić je rekao da je na aukciji za ovaj dokument licitiralo 14 učesnika, među kojima i predstavnik Srbije anonimno.

On je dodao da Vojni arhiv Srbije raspolaže kopijom ovog izuzetno vrijednog istorijskog izvora, a da u svijetu postoji svega 13 originala ovog dokumenta i jedan od njih je od sada u vlasništvu Srbije.

Direktiva 25 je jednaka značaju telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914, ali i dokumentu kojim je generalni sekretar NATO Havijer Solana, u martu 1999, naredio početak bombardovanja Srbije.

U ovom dokumentu Hitler naređuje danonoćno, nemilosrdno bombardovanje Beograda, kao kaznu za “izdaju” i puč 27. marta, promptno zauzimanje borskog rudnika bakra, zauzimanje Dunava kao važne riječne saobraćajnice, uvlačenje jugoslovenskih susjeda u rat i komadanje zemlje, kao i ispunjenje dogovora sa Hrvatima, koji su već 10. aprila stvorili Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH).

Hitler je u Direktivi od 27. marta 1941, pored vazdušnih napada, naložio i napad na Beograd, odnosno Jugoslaviju, koncentrisanim snagama iz pravca rejona Rijeka-Grac, s jedne strane, i Sofije, s druge.

Izričita naredba bila je da jugoslovenska vojska bude potpuno potučena, kao i da se odmah otcijepi krajnji jug od ostatka zemlje i pretvori u bazu za nastavak njemačko-italijanske ofanzive na Grčku.

Izvor: Agencije