Gdje se nalazi Pamukkale? Kako su nastali Pamukkale Travertines?

31.05.2022. - Zanimljivosti

Pamukkale (turski za “Pamučna palača”) je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Panorama padina Pamukkale

Pamukkale, to je prirodno nalazište u Denizliju na jugozapadu Turske. Obuhvata gradske banje i terase karbonatnih minerala i sedre iz tekuće vode. Turska Egejska regija, koja se nalazi u dolini rijeke Menderes ima umjerenu klimu. To je jedno od omiljenih mjesta turista.

Stari grad Hijerapolis sagrađen je na bijelom “zamku” ukupne dužine 2.700 metara, širine 600 metara i visine 160 metara. Pamukkale se može vidjeti sa brda nasuprot doline u centru Denizlija, udaljenom 20 km. Drevni grad Laodiki nalazi se 5 do 10 km. Selo Karahayit, koje je međunarodni termalni centar, udaljeno je 5 km. Pamukkale je uvršten na listu svjetske baštine koju je odredio UNESCO. Travertin; Osim vizuelnog bogatstva, dobar je za srčana oboljenja, reumu, probavu, disanje, cirkulaciju i stanje kože.

Geologija

Pamukkale terase se sastoje od travertina, sedimentne stijene nataložene toplom izvorskom vodom. U ovoj regiji postoji 35 izvora tople vode u temperaturnom rasponu od 100°C do 17°C.

Denizli-Çardak aerodrom (DNZ)

Denizli je najbliži aerodrom do Pamukkale. Ispod se nalazi slika letova i trenutno je najjeftini nači da doputujete avionom iz Sarajeva preko Instambula.