Djevojčice ovog imena spajaju prošlost i sadašnjost

21.01.2023. - Zanimljivosti

Od modernosti do starine, veliki je izbor imena koja roditelji biraju za svoju djecu.

Svako od njih imenom želi da predstavi jedinstvenost novorođenčeta, a moć dužine vremena kojoj imena odolijevaju posebno ilustruju biblijska imena.

Opredjeljujući se za imena koja potiču iz najstarije knijige na svijetu, roditelji djetetu daju ime koje živi vijekovima, briše granice epoha i uvodi drevnost kojoj čovjek ima čast da svjedoči.

Ime Ivanka je oblik muškog imena Ivаn, porijeklom od grčkog “Ioan, Ioannes” odnosno starohebrejskog “yohanan (Johohana)” u značenju “u milosti Jehovinoj”. Tako se osobe ovog imena smatraju kao “poslate od Boga“, „Božje miljenice, „plemenite“…

Ovo muško ime ovjekovečio je Jovan Krstitelj, jevrejski asketski propovjednik iz 1. vijeka, koji je krstio i samog Isusa Hrista.

Ime Ivanka smatra se varijantom imena Ivana, njegovim oblikom odmila, u značenju „Bog je blagodatan“. Ono i dalje nosi posebnu svježinu i ljepotu, potrebnu i savremenom dobu.

Varijante ovog imena su i Iva, Ivana, Ivona, Ivka. Ime je zastupljeno u zemljama regiona, a u svijetu je posebno popularno uz prezime Tramp.

Izvor: Telegraf