Čuli ste da je insekt u Srbiji nazvan po Novaku Đokoviću – e pa, ima još

10.10.2022. - Zanimljivosti

Stručnjaci ističu da je trčuljak predator u podzemnoj sredini, kao što je Novak figurativno na teniskom terenu

Profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić rekao je da nije očekivao da će vijest o otkriću nove vrste insekta, koji je dobio ime po Novaku Đokoviću, izazvati toliko pažnje, ali i otkriva i da se srpski teniser sada može pohvaliti da su čak dvije životinjske vrste nazvane po njemu.

Vijest da je novootkrivena vrsta insekta pronađena u Siminoj jami i da je jedinstveni trčuljak nazvan po Novaku Đokoviću izazvala je mnogo pažnje, a profesor Ćurčić kaže za portal RTS-a da  nije očekivao takvu reakciju.

Pretpostavljam da je to zato jer je vijest pozitivna i što odskače od uobičajenih – smatra profesor.

Kako je objasnio, nova vrsta insekta dijeli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom.

Osim brzine i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, tu su i snaga, izdržljivost, gipkost, elastičnost i istrajnost. Insekt je predator u pećinskoj sredini, a Novak figurativno na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni to da oboje potiču iz Srbije“, istakao je Ćurčić.

Profesor takođe dodaje da se Đoković sada može pohvaliti da su dve životinjske vrste opisane po njemu, po čemu je takođe bolji od drugih tenisera.

Zapravo, poznata je jedna vrsta slatkovodnih puževa iz Crne Gore, koja je prošle godine otkrivena u Crnoj Gori. Njen latinski naziv je Travuniana djokovici “, dodaje profesor Ćurčić.

Hvatan posebnim klopkama i veoma je rijedak

Nova vrsta insekta je jako rijetka, svega nekoliko primeraka je pronađeno tokom poseta Siminoj jami.

“Primjerci su uhvaćeni u posebnim klopkama, koje služe za izlov podzemne faune. To nije prva pećinska vrsta insekata koju smo otkrili, ali je zajedničko za sve da su rijetke, da se nalaze u pojedinačnim primercima i da naseljavaju svega jednu ili nekoliko pećina i jama u manjem području “, objašnjava profesor.

Izvor:RTS